Keevallik teatas pressiesindaja vahendusel, et Maimets pole liikmete määramisel teaduskompetentsi nõukokku ja teistesse nõukogudesse suvatsenud tehnikaülikooli juhtkonnaga kandidatuure arutada ja kooskõlastada ega tee välja isegi ülikooli nõukogu tasemel esitatud ametlikust protestist.

Rektor lisas, et tehnikateaduste esindaja määramisel teaduskompetentsi nõukogu liikmete hulka eiras minister tehnikaülikooli, Tallinna pedagoogikaülikooli ja Eesti Teaduste Akadeemia informaatika- ja tehnikateaduste osakonna ühiskandidaati professor Rein Küttnerit ning lasi nõukogu koosseisu valitsuses kinnitada talle sobival kujul.

Maimets ütles BNS-ile, et nõukogu liikmete valimisel kehtib teatud kord, mille põhjal ta pidi, arvestades tasakaalu nii asutuste kui erialade suhtes, paarikümnest kandidaadist välja sõeluma üheksa.

“Probleem oli selles, et tehnikateaduste valdkonnas oli esitatud kaks tubli TTÜ professorit. Teaduste akadeemia juhtkond pooldas Enn Mellikovi ning TTÜ rektor, nagu te juba teate, Küttnerit,” rääkis minister.

Maimets tõdes, et mõlemad kandidaadid on omal alal tunnustatud teadlased. Seega palus ta kirjalikult mõlema kandidaadi teaduslikku tausta ja saavutusi ning võrdles neid. “Kõigile minule teadaolevate kriteeriumite järgi oli Mellikov tunduvalt tugevam kui Küttner,” sõnas minister.

“Nüüd on minister Maimets justkui oma “eksimuse” hüvitamiseks teinud professor Küttnerile ettepaneku asuda kõrghariduse hindamise nõukogu koosseisu. Ka sellest ettepanekust ei teavitanud TTÜ rektorit ja juhtkonda mitte minister Maimets, vaid ettepaneku saanud professor Küttner, kes on mõistagi keeldunud asjade ajamisest oma ülikooli seljataga,” seisab tehnikaülikooli rektori avalikus kirjas.

Kirjas lisatakse, et tehnikaülikool mõistab Res Publicasse kuuluva ministri avalikult hukka käitumise eest, mis paistab politikaanliku manipuleerimisena ainult ministrile teadaolevates huvides.

“See osa kuulub juba rohkem huumori valdkonda,” ütles Maimets. Minister lisas, et Küttner on kuulunud kõrghariduse hindamise nõukogu koosseisu juba aastaid ning kuna eesmärk on mõne endisse koosseisu kuulunud inimese jätkamine uues koosseisu, tegi ta Küttnerile ettepaneku jätkata.

“Et mina ei teavitanud sellest TTÜ juhtkonda? See käib ikka vastupidi. Alguses ma küsin kandidaadilt, kas ta on nõus. Nüüd ma sain avalikkuse kaudu teada, et ta ei taha. Väga kena. Olemegi suhelnud,” ütles Maimets.

Ta lisas, et on teadusnõukogu koosseisu teemal Keevallikuga tegelikult kolm korda rääkinud. “Nii, et suhtlemisvaeguse all me ei kannata,” tõdes ta.

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja nentis, et teaduskompetentsi nõukogu uue koosseisu üheksast liikmest on kolm Tallinna tehnikaülikooli esindajad, materjaliteaduse instituudi direktor professor Enn Mellikov, majandusteaduskonna dekaan professor Alari Purju ning TTÜ geoloogia instituudi isotoop-paleoklimatoloogia laboratooriumi juhataja Rein Vaikmäe.

Nõukogu uus koosseis peab esimest istungit kolmapäeva pärastlõunal.