Kui HRW esindajad Tshinvalisse jõudsid, oli enamus elanikke linnast põgenenud, seisab organisatsiooni kodulehel, vahendab EPL Online.

Palju oli purustatud hooneid. Mõnend neist olid pihta saanud ilmselt Grad-tüüpi raketisüsteemist välja lastud raketiga. Grad-tüüpi raketisüsteeme ei tohiks kasutada piirkonnas, kus leidub tsiviilasustust, sest nende tuld ei saa eriti suunata ainult mõne konkreetse militaarobjekti pihta.

HRW hinnagul viitasid mitme hoone kahjustused sellele, et tõenäoliselt on neid tabanud väga lühikese vahemaa tagant tulistatud tankimürsud.

Mõnes kohas oli selgelt näha, et tulistatud oli ka majade keldreid, kust otsivad reeglina rünnaku eest varjupaika tsiviilisikud.

Kuna Vene ja Gruusia armeed kasutavad samasugust nõukogudeaegseid sõjatehnikat, näiteks tanke, Grad-raketisüsteeme, soomustransportööre ning suurtükke, siis pole võimalik välja selgitada, kumma poole sõjavägi mõnele konkreetsele objektile kahju tegi.

HRW hinnangul on tsiviilisikuid tapnud nii Vene kui ka Gruusia vägede rünnakud.

Siiski võib tunnistajate väidete ning rünnakute toimumise ajaga arvestades järeldada, et suurema osa kahjust Tshinvali linnale tekitasid Gruusia üksused.

„Sõjaväelastel polnud mingisugust halastust tsiviilisikute vastu. Kui lahing algas, siis põgenesime oma kortermaja keldrisse. Me olime seal kaks päeva, sest välja ei saanud minna, kuna tulevahetus oli nii intensiivne. 9. augustil sõitis soomustransportöör maja juurde ning avas keldri pihta tule. Seina tekkis suur auk. Keegi surma ei saanud, kuna kõik keldris varjunud inimesed olid parasjagu teises toas,“ rääkis Giorgi-nimeline mees HRW-le.

Giorgi näitas HRW esindajatele ka ühe elumaja varemeid. Ta selgitas, et kui hoone sai Grad-tüüpi raketiga pihta, siis kuus etnilisest aserist majaelanikku lendasid lööklaine tõttu hoone akendest välja. Nad said kõvasti põrutada, kuid neil õnnestus lähedal asuvasse keldrisse roomata.

Tshinvali haiglas 7. augustil valves olnud arst rääkis, et 6.-12. augustini ravis haigla 273 inimest, kelle seas oli nii sõdureid kui ka tsiviilisikuid.

Lõuna-Osseetia võitlejad põletavad grusiinide külasid

Eile tundus, et Vene väed üritavad ära hoida Gruusia külade rüüstamist ning sulgesid Lõuna-Osseetia paramilitaarsete üksuste liikumise piiramiseks lõuna pool asuvast Java linnast Tshinvalisse kulgeva tee.

Kontrollpunktides olnud Vene sõjaväelased teatasid HRW esindajatele, et tee on suletud, kuna teeäärsetes Gruusia külades on täheldatud ulatuslikku marodööritsemist.

HRW esindajate kinnitusel võis näha Tshinvalist Javasse suunduva tee ääres Gruusia külades põlevaid hooneid, mis olid ilmselgelt süüdatud.

„Me panime need majad põlema. Me tahame olla kindlad, et grusiinid ei pöörduks siia tagasi, sest kui nad seda teevad, muutub piirkond taas Gruusia enklaaviks ning seda ei tohiks juhtuda,“ rääkis üks Lõuna-Osseetia vägede vastuluure ohvitser.

„11. augustil tapsid grusiinid Tamarasheini külas kaks minu sõdurit. Me olime seal läbi viimas puhastusoperatsiooni. Me pidasime kolm grusiini kinni. Kaks neist ei teinud meile midagi ja me lasime neil minna, kuna polnud mahti neid kuhugi mujale toimetada, sest esiteks pidime hoolitsema oma sõdurite eest,“ lisas ta.

„Kolmas kinni peetud grusiin võis olla mingisuguse aine mõju all. Kaine mõistusega inimene oleks alla andnud, aga tema avas meie vastu hoopis tule. Me kuulasime ta üle ning seejärel hukkasime,“ rääkis Lõuna-Osseetia ohvitser.