Avaldame alljärgnevalt kirja täismahus:

Vabariigi valitsus,
Hr. peaminister Taavi Rõivas

Need paar rida, mis ma nüüd teile isiklikult saadan, on kantud sügavast isiklikust nördimusest, arusaamatusest ja mõistmatusest, et valitsuse eesotsas on inimene, kelle mõttevaldused tuginevad vaid emotsioonidel.

Te ütlete Postimehes: "Mind ei häiri see, et [TTVs] tehakse enesereklaami ja sõimatakse valitsust. Sõimaku. Aga kui seal õõnestatakse Eesti Vabariigi usaldusväärsust, näiteks öeldakse, et meie valimised on ebaturvalised, ja püütakse pisendada okupatsiooniaastate õudusi, siis see on koht, kus mul tekib tunne, et peaks toimetajale saatma [küüditamisest rääkiva] filmi "Risttuules"."

Tallinna Televisioon ei ole öelnud, et e-valimised on ebaturvalised, seda on teinud ikka spetsialistid, pealegi rahvusvaheliselt tunnustatud oma ala asjatundjad. Neid mõtteavaldusi sel kevadel esitasid kõik suuremad Eesti meediaväljanded ja miskipärast neid te ei kritiseeri.

Küll annab Tallinna TV sõna erinevaid seisukohti omavatele inimestele, seejuures on sellel teemal oma arvamust avaldanud loomulikult ka ametiisikud, kelle arvates e-valimised on turvalised.

Tallinna TV ei ole sõimanud valitsust vaid kritiseerinud valitsuse mõningaid tegevusi ja teinud seda minu arvates küllaltki mõõdukalt.

Te võiksite teada, et ajakirjanduse üks põhirolle ühiskonnas on olla skeptiline iga valitsuse tegevuse suhtes. Seda kinnitavad nii Ameerika Ühendriikide ajakirjanduskorüfeed kui ka Euroopa ülikoolide ajakirjanduse õppetoolide seisukohad.

Ma tsiteerin Tartu Ülikooli eetikaveebi: “Vaba meedia ülesanne on levitada informatsiooni, luua võimalusi ideede kriitikaks ja inimeste huvide esindatuseks poliitikas, edendada demokraatlikku võrdsust ja austust inimeste erinevate vaadete vastu. Selle ülesande täitmist toetavad riigivõimu mittesekkumine ja arvamuste paljusus.”

Kahjuks on riigivõim teie isikus sekkunud legaalset tegevusluba omava telekanali tegevusse.
Tallinna TV ei ole pisendanud ka okupatsiooniaastate õudusi - huvitav kustkohalt te selle fakti võtate? Kui te peate silmas Edgar Savisaare üht võrdlust Eestist lahkunud inimeste hulga kohta, siis on see siiski Edgar Savisaare isiklik arvamus, seda tirazheerisid samuti kõik Eesti meediakanalid. Tallinna TV ei ole teinud sellest mingit eraldi meediasündmust, vaid on esitanud selle harilikus uudistevoos.

Aga mind isiklikult solvab sügavalt teie ülbelt dotseeriv remark “et peaks toimetajale saatma [küüditamisest rääkiva] filmi "Risttuules"".

Te küll ei täpsusta, kes on see toimetaja (Tallinna TV-s töötab neid mitmeid), aga kuna olen TTV juhatuse liige ja teen siin ka mõningaid saateid toimetajana, siis võtan seda vägagi isiklikult.
Mina olen represseeritu. Mul on selle kohta vastav tunnistus. Olen sündinud Karaganda koonduslaagris.

Mina ema oli süütult küüditatuna Siberis 15 aastat. Minu onu ja vanaonu on NKVD poolt maha lastud. Ja nüüd peab minu ristiema Helje Arrak, keda on küüditatud kaks korda ja kes mind Siberi vangilaagrist Eestisse tõi, lugema peaministri sõnu, et mina (TTV toimetaja) ei tea, mis on küüditamine. See on ränk solvang, mis puudutab minu hingeseisundit, mu sisemälu ja mu lähedasi.

Hr peaminister, seekord olete oma soovituse küll valel aadressil saatnud. Mina omalt poolt - vaba ajakirjaniku ja produtsendina, soovitan teil juhtida valitsust, vastata vajadusel ajakirjanike küsimustele, soovitan teil läbi lugeda Tiit Hennoste ajakirjandusõpiku, vaadata Tallinna TV kultuurisaateid ja võtta tunde Priit Pulleritsu käest.

Tervitades

Toomas Lepp

represseeritu,
Eesti Ajajkirjanike Liidu liige
Tallinna TV juhatuse liige,
toimetaja

PS

Mis puutub filmi Risttuules, siis võite selle saata, ongi hea kui riiulis on kaks eksemplari. Aga minu soovidele teha küüditamisest film on seni vastanud eitavalt nii ERR kui ka Eesti Filmi Sihtasutus (EFSA). Eks ma teen selle siis Tallinnna TV-s.