Tunnen Guidot kui tekstidesse väga kohustendlikult suhtujat.

Eilse minutilise luulesaate tiitrites oli umbes paarkümmend nime. Saate ettevalmistusest võttis osa nii kultuuriministeerium kui ka haridus- ja teadusministeerium. Mis on valitsusasutustel pistmist sõltumatu ERR-i luulesaatega?

Kas ETV-l ei jätku raha, et kutsuda stuudiosse näitleja ja valida talle luuleantoloogiast vastav tekst? Kirjanike Liit oleks kaastöö teinud ehk tasuta. Kirjandusasutust lõputiitrites ei pannud tähele.

Mida ma nägin minuti jooksul? Hea näitleja luges teksti — Lydia Koidula surematut luuletust — paberilt. Taustaks tühjad plastmasspuldid. Mingi installatsioon.

Kas oli mingi kontseptsioon? Et loeti head luuletust paberilt. Ei mõelnud välja.

Kas oli mingi kontseptsioon režii jaoks, et näitleja silmi ei näidatud? Kas oli mingi plaan? Vist ei olnud.

Vaatasin ka ETV valimissaadet. Eelmisest korrast olid meeles muumialaadsed kuulajad, pime stuudio ja kärkiv saatejuht Anvar Samost.

Ilmselt arvas aastaid saladuslikku ERR-i honorari ja segamatut väljenduslaadi omav BNSi juht, et võib sama soolot jätkata ka ETV-s. Olin äärmiselt üllatunud, et korrektse, nõudliku ja sõbraliku Andres Kuuse kõrvale oli valitud ajakirjanik, kelle sõnakasutust on tauninud isegi äärmiselt vaoshoitud Ringhäälingunõukogu liige Andres Jõesaar, kelle arvates on “Samost-Muuli oma otseselt solvava keelekasutusega mitmeid, mitmeid kordi hea maitse piire taotluslikult ületanud”.

Samosti ajakirjanduslikku tegevust on hinnanud ka ERR-i ombudsman Tarmu Tammerk: “Tegemist on olnud pigem argumenteerimata personaalse rünnakuga kui mõtestatud kriitikaga. Sellist isikustatud rünnet ei saa pidada ERR-i poliitikasaates heaks tooniks.”

Ringhäälingunõukogu vastne esimees Hagi Shein on leidnud, et Samostile tuleks teha märkus.

Kui see märkus realiseerus Anvar Samosti eemaldamisega ETV valimisaadete juhi kohalt, on ERR oma tugevust tõestanud. Kui see oli ka juhus, siis võitsid sellest igatahes vaatajad. Aitäh, ERR.