Kas debatt on planeeritud hilisõhtusse sellepärast, et oleks vähem vaatajaid? Ja kellele see peaks kasulik olema? Rein Toomla ütleb, et esinumbrite heitlus võib muuta tervelt 10% vaatajate meelt. Huvitav, kui palju on vaatajate hulgas neid, kes on juba valinud, ja valinud on juba ca 200 000, tervelt 15% Eesti potentsiaalsest tv-vaatajaskonnast, ehk üle kolme korda rohkem kui keskmist ETV saadet üldse vaadatakse.

Miks on esinumbrite debatte ainult üks? ETV-l on ju kaks kanalit. Aega peaks jaguma. Ja kui arvatakse, et tegemist on meelelahutusega, siis seda enam.

Ootused täna õhtuks on üles köetud. Valimistotalisaator keemistemperatuuril, panused kõrged. Närvipinge kõditab ka esinumbreid.
Kuigi valitsusparteid, nende juhid, presidentki ja ilmselt ka maailma mõjuvõimsaim ordu on Eesti meedia abil soovinud Savisaarest lindpriid teha, pole see siiski päriselt õnnestunud. Ootan tänases valimisstuudios peent psühholoogilist sõda, vürtsi peaks lisama Savisaare kunagise õpipoisi Sven Mikseri jõudmine kõrgliigasse.

Soovitan saadet vaadata kõigil. Need, kes ei ole valinud, saavad toimuvat neelata kui uut kriminaalromaani, et lahendus lõpuks teada saada ja homme valima minna teadmisega, et „ma ju ütlesin, x oli ju parim“. Need, kes on valinud, otsivad ja kindlasti ka saavad kinnituse juba enda tehtud valikule: „näed ma ju ütlesin, et x oli parim“. Ja need, kellel poliitikast kõrini, vaadaku toimuvat kui suurejoonelist aplombiga etendust.

Kindlasti ei jää kaadri taha esinumbrite omavaheline peen suhtlemisoskus, ääremärkused, näoilmed, kehakeel jne jne.

Saatejuhtidel soovitaks mitte arendada viktoriini ja mitte laskuda probleemide sügavuskuristiku igavusse – selleks oli ETV-l aega piisavalt, aga ta kasutas seda vähe. Täna õhtul peab olema lisaks riigiasjadele ka huvitav.

Ootan intelligentset, tarkade ja sõbralike (tulevaste) valitsejate mõtteerka ja vaimukat sõnavahetust, mis lubaks südaööl uinuda teadmisega, et Eesti on õigel teel.