Politsei korraldas täna Eesti Telefoni portaalis hot.ee kasutajatunnused kopeerinud Tõnu Samueli korteris läbiotsimise ning konfiskeeris esmaspäeva hommikul kogu Samueli käsutuses olnud arvutitehnika. Politseinikud sisenesid Samueli korterisse naaberkorteri rõdu kaudu.

Samuel üritas toimuvat videokaameraga jäädvustada, kuid politseinikud konfiskeerisid ka filmi. Samuel ütles, et hetkel ei ole talle veel süüdistust esitatud. Samuti pole selgunud läbiotsimise tulemusi.

Mõni aasta tagasi konfiskeeris politsei Tartu literaadi Sven Kivisildniku arvuti, kuna ta oli sellel trükkinud oma teose “Eesti Nõukogude Kirjanike Liit — 1981. aasta seisuga, olulist”, mis solvas kirjanikke.

Uurimise käigus otsiti läbi Kivisildniku ateljee ja viidi ajutiselt ära ta arvutikomplekt, elektrooniline arhiiv, märkmikke ja muud.

Möödunud nädalal kirjutas Tõnu Samuel Delfile: “Esiteks hetkel mina ei plaani ET-d kohtusse kaevata ja midagi muud neilt nõuda kui suuremat turvalisust. Advokaadiga olen rääkinud ning ainult sellest seisukohast, et tekitada kollektiivne nõue Eesti Telefoni vastu.

Teine faktviga puudutab kopeerimist. Nagu algusest peale on olnud, mina andsin URLi alguses ETA ajakirjanikule ning hiljem Äripäeva ajakirjanikule. Lisaks kasutan ma hot.ee-d. Ei mingit häkkimist ega kopeerimist.

Kolmandaks mina ei ole häkker üheski mõistes. Ma pole see isik, kes päevad läbi lammutab süsteeme. Mul on tööd käed-jalad täis ning praegune ettevõtmine on teatud evolutsiooni paratamatuse kiirendamiseks ette võetud. Ma ei ole ka häkker selles mõttes, et "hea tehnikainimene". Ma olen mänedzmendi ja tehnika vahepealne lüli. Ma tean süsteemist kui komponentide hulgast ning samas oskan kokku panna bilanssi ja teha äriplaani.

Neljandaks on endiselt hot.ee-s auk sees ja on reaalne oht kasutajatele, et nende privaatne info lekib. On aeg tegeleda turvaküsimustega.”

Tõnu Samuel käis esmaspäeval ka keskkriminaalpolitseis tunnistusi andmas. Praeguste andmete järgi tundub küll, et monopoolne suurfirma on politsei abiga suud lihtsalt kinni toppimas sellel, kes kõigest osutas süsteemi vigadele.

Kas süsteem tekitab järjekordset Imre Perlit — selle asemel, vea leidjat tänada, tehakse mehest jõuga kurjategija?