Uuringud näitavad üsna selgelt, et parteilased on üks homo sapiensi kõrvalharu, mis vajab infoajas ilmselt väljasurevana juba nüüd kaitse alla võtmist.

Üksjagu aega tagasi eraldus homo sapiensist homo criminalis — kriminaalne inimene. Viimast iseloomustab tugevnenud kirg narkoainete (sealhulgas alkoholi) vastu ja vastupandamatu vajadus kriminaalseks käitumiseks.

Kaasajal on homo criminalis lõhenenud homo criminalis illegaliseks ja homo criminalis legaliseks. Viimast kutsutakse ka homo politicuseks ehk parteiinimeseks. Sellistel on esmajoones kelmus vältimatuks eluvajaduseks, aga aravõitu ja manduvate isenditena maskeerivad nad oma tegevust seaduste sobitamisega selliseks, et igati katsuda karistusest kõrvale hoiduda. Nõrka närvisüsteemi kinnitab sage põiepidamatus.

Kas parteiinimene ka puu otsa tagasi läheb? Saab näha, aga eeldused selleks on olemas, mida kinnitab nende kirg koguneda kõrgematele kohtadele, sealhulgas küngastele. Infoajas ilmselt hävinev alamliik. Mis olekski kaitse alla võtmise (ja vajadusel reservaati isoleerimise?) põhjuseks.