Kuna eestlased on teinud palju filme, panime valiku tegemisel paika ka paar kriteeriumit: teose puhul ei tohi oolla tegemist teleetenduse, sarja vms.; peab olema saanud vähemalt 20 häält.

Aimu sellest, kuidas Imdb-s reitingud kujunevad, saab siit.

Imdb.com-i järgi tehtud edetabel ei pretendeeri absoluutsele tõele. Hinded tõusevad ja langevad kiiresti, kui näiteks filmil on seni olnud vähe hindajaid. Kindlasti on mõned olulised teosed kahe silma vahele jäänud ja vajadusel saab tipp-30 täiendust (vastava märkuse saab jätta loo kommentaaride alla).

Samas saab edetabelist päris tõese pildi sellest, millised filmid on eestlastele tähtsad ja mida väärtustatakse. Sama lugu oli näitlejatega. Eesti kinokunsti kullafondi hulka kuuluvates filmide tegemisel on tihtipeale löönud kaasa Kaljo Kiisk, Sulev Nõmmik, Jüri Järvet, Tõnu Kark, Ervin Abel, Peeter Simm.

1. Kevade (1969) 9.0/10 (289 häält)

Eesti filmiklassika hulka kuuluv teos, mida näinud pea iga eestlane. Režissööriks Arvo Kruusement. Film valminud Osar Lutsu samanimelise raamatu ainetel.

2002. aastal valisid filmikriitikud “Kevade” läbi aegade parimaks Eesti filmiks.

“Kevade” keskendub külakooli laste koolielule. Film kattub suures osas raamatuga ja seal võite näha kõiki romaanis armsaks saanud tegelasi nagu Arno, Kiir, Toots, Teele, Lible jne.

2. Viimne Reliikvia (1969) 8,7/10 (422 häält).

Lavastas Grigori Kromanov. Filmi käsikirja kirjutas Eduard Bornhöe ajaloolise romaani „Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad“ järgi Arvo Valton.

“Liivimaa parim ratsutaja” Hans von Risbieter tutvub ratsaretkel kauni Agnes von Mönnikhuseniga. Kirik on lahkesti nõus nad paari panema, kui saab enda valdusse Püha Brigitta säilmetega reliikvia. Verepulmaks muutunud pulmapeolt päästab Agnese aga hoopis vaba mees Gabriel. Peagi on nende kannul klooster, Ivo Schenkenbergi kõrilõikajad ja pruudi suguvõsa. Ülejäänu, nagu teada on ajalugu.

Näitlejad: Ingrida Andrina, Aleksandr Goloborodko, Elsa Radzina, Rolan Bõkov, Eve Kivi, Uldis Vazdik, Raivo Trass, Peeter Jakobi ja Karl Kalkun jt. Surematu soundtracki loojaks on Uno Naissoo.

3. Siin me oleme! (1979) 8.6/10 (159 häält)

Lavastas Sulev Nõmmik. Peaosades Ervin Abel, Lia Laats, Ervin Abel, Karl Kalkun jt. Film valminud Juhan Schmuuli “Suvitajad” ainetel.

Rahulik elu rannaäärses talus Muhumaal. Ühel päeval sõidab talu õue aga mürisev sapakas. Autost astuvad välja kohutavalt lärmakas ning uhke naine (Lia Laats) ja tolle abikaasa (Ervin Abel) — pealinnast tulev paar on otsustanud veeta enda suvepuhkus looduskaunis kohas. Auahne naine üritab maainimesi enda pilli järgi tantsima panna, kuid kohalikele selline käitumine sugugi ei meeldi … (Filmiveeb.ee)