“Aafrika oma suurte haldamata aladega muutub aina paremaks varjupaigaks terroristidele, massihävitusrelvadega kaubitsejatele ja inimestele, kes harrastavad illegaalset rahvusvahelist tegevust,” ütles USA kindral James Jones, NATO liitlasvägede komandör Euroopas.

“Me peaksime muretsema Vahemere lõunakalda pärast. Oleme näinud terroriakte Marokos ja Tuneesias. Alžeeria on kindlasti samuti maa, millel on olnud kokkupuuteid terroritegevusega,” rääkis Jones.

NATO patrullid Vahemerel on merejulgeolekut oluliselt parandanud ja vähendanud illegaalset immigratsiooni Euroopasse, ütles kindral Berliinis pressikonverentsil.

Kuid inimkaubitsejad reageerivad sellele uute maismaatrasside sissetöötamisega Balkanimaade ning Põhja-Aafrika ja Sahara-taguse Aafrika kaudu. Nendes Aafrika osades on ilmnenud selgeid märke terroritegevuse hoogustumisest ja laienevast terroristide värbamisest.

“Seal käib suur värbamine. Meeleheitlikus olukorras inimeste veenmine on üsna lihtne. Me peame selle pärast muretsema,” ütles Jones.

Marokos Casablancas hukkus mais koordineeritud suitsiidirünnakute seerias 44 inimest, 2002. aasta aprillis surmas autopommiplahvatus Tuneesias ühe sünagoogi lähedal 21 inimest.