Kellelgi on asjaga hirmus rutt.

Tõsi, samalaadsed ministeeriumid on olemas paljudes Euroopa Liidu maades, kus nad on oma olemasolu suurepäraselt õigustanud. Eestilegi olevat vajalik riiklik vahelesegamine kõrgtehnoloogilisele tootmisele, selle majandusharu arendamisele ja ajude äravoolule.

Keskerakondlaste meelest on praegu ühelt poolt tegemist teaduskorralduse sildi all rahade "peitmisega" eri ministeeriumide eelarvetes, kuid teisalt on õigustatud ka väited teaduse vähesest rahastamisest ning selle aluseks olevate kriteeriumide ebaloogilisusest, märkis keskfraktsioon.

Eelnõu algatajate sõnul on sellised ebakõlad võimalikuks teinud senine teaduse juhtimise paljusus, mistõttu puudub asjast tegelik ülevaade. Olukorra parandamiseks ongi eelnõu algatajad välja pakkunud mitu vajalikku ja möödapääsmatut ümberkorraldust just teaduse juhtimise valdkonnas. Nad lisasid, et teaduskorralduse rolli tähtsustamiseks näeb eelnõu ette haridusministeeriumi nime muutmist haridus- ja teadusministeeriumiks, mis toob endaga kaasa ka mitu olulist sisulist muudatust, nagu näiteks teaduse ja kõrghariduse osakonna staatuse tõstmist koos teaduse ala asekantsleri ametikoha sisseseadmisega. Ümberkujundatavale ministeeriumile pannakse ka hulk uusi ülesandeid, mis seni olid kas valitsuse või teadus- ja arendusnõukogu (TAN) täita. TAN-i funktsioonid antakse üle haridus- ja teadusministeeriumile.

Eelnõus on fikseeritud ka rakendussäte, mille järgi peaks minister muudatustega põhimääruse välja töötama ja valitsusele kinnitamiseks esitama tänavu 1. oktoobriks.

Keskfraktsiooni liikmed Viive Rosenberg ja Peeter Kreitzberg esitasid neljapäeval ka teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse muutmise eelnõu, mis pikendaks teadlaste karjääriredelit ja looks uurija-professori ametikoha.

Algatajate sõnul on eelnõus esitatud muudatuste eesmärgiks tõhustada kraadiõpet, et tagada teadlaskonna ja ülikoolide õppejõudude kaadri järelkasv.

Teadlased on seni üsna vaiksed olnud oma rahastamise koha pealt. Nüüd on ootamatu ideega korraga välja tulnud nii teaduse kui poliitikute esindajad.

Kas põhjuseks on kuum päike või tõesti adekvaatsed kalkulatsioonid kohaliku teaduse arendamiseks või lausa päästmiseks? Asja sisulisest küljest ei ole kumbki veel rääkinud.