«Üha enam käsitletakse teadusinformatsiooni kättesaadavust kui avalikku hüve, see on ka põhjus, miks teadusraamatukogud, eriti ülikoolide raamatukogus toetavad ja propageerivad vaba juurdepääsu ideid,» selgitas ajalehele Universitas Tartuensis Tartu Ülikooli raamatukogu kogude arenduse osakonna projektijuht Elena Sipria-Mironov.

E-keskkonnast DSpace leiab viimasel seitsmel aastal Tartu Ülikoolis kaitstud väitekirjad. DSpace'is on tänaseks arhiveeritud ligikaudu 17 000 teavikut ja nimetatud keskkond on Tartu Ülikooli vaba juurdepääsu põhimõtete rakendamise aluseks.

TÜ raamatukogu digikogude analüütik Heiki Epner näitlikustab, et kui doktoritöid, millele pole vaba juurdepääsu, loeb keskmiselt 15–20 inimest, siis mõnda vabalt levivat väitekirja on DSpace’ist alla laetud ligi 1600 korda.

Mõned teaduskonnad on DSpace’i lisanud ka üliõpilastöid ja muid teadustöid.

Peale DSpace’i jätkab Ülikooli raamatukogu ka e-õpikute kogu arendamist. Tartu Ülikooli siseselt ligipääsetav Ebrary andmebaas sisaldab ligikaudu 90 eestikeelset e-õpikut. Ülikooli kirjastamisnõukogugi soosib publitseerimistoetuse andmisel vaba juurdepääsuga elektroonilisi väljaandeid. TÜ toetuse saanud õpikud peavad ilmuma ka e-õpikutena ja kõikidele toetuse abil avaldatud ajakirjadele peab olema piiranguteta ligipääs.