Esmaspäeva õhtul oli ETV uudistesaates AK uudis, milles oli filmitud mõrvas kahtlustatu maja Lähtel ning kus külamees rääkis muuhulgas kahtlusaluse tütardest, kes pakkuvat erootilist massaaži.

Delfi palus minult selle uudise kohta kommentaari, soovides teada, kas “sisuliselt asjasse mittepuutuvate naiste kohta eetrisse läinud kuulujutud sobivad riigi kõige usaldusväärsemasse uudistesaatesse”.

AK esmaspäevaõhtune kajastus Tartumaa topeltmõrva kohta oli minu hinnangul adekvaatne. Muu info seas edastati seal teavet mõrvas kahtlustatu lähikondsete tegutsemise kohta Lähtel. Anonüümsust palunud kohalik elanik rääkis erootilise massaaži intsidendist, mille käigus külamehe tuttav olevat rahakotist ilma jäänud. Allikas, kes palus turvalisuse tõttu anonüümsust, on AK toimetusele teada. Nii et tegu ei ole lihtsalt külajutuga.

Kui võrrelda teema kajastust ERRis ja mitmes teises meediakanalis, torkab silma üks oluline erinevus. ERRi uudistesaated ja uudisteportaal on hoidunud asetamast loo keskmesse kahtlusaluse rahvuslikku kuuluvust. Samal ajal ilmusid eile artiklid näiteks Delfis ja Postimehe ning Õhtulehe veebis, mille pealkirjad või ülesehitus rõhutasid vahi alla võetud mehe rahvust.

Pole ime, et lood pealkirjaga ”Memmemõrtsuka kahtlus lasub mustlaspere ninamehel” (näide Postimehe veebist) või “Kahe memme tapmises kahtlustatakse Lähte mustlaspealikku” (Delfi) kutsuvad esile võõraviha täis kommentaare. Mitmed väljaanded andsid oma lähenemisega rahvusvaenule hagu juurde. Kusjuures Delfi kasutas allikana ERRi neutraalselt vormistatud uudist, ent vürtsitas selle pealkirja sõnaga “mustlaspealik” (ERRi uudisteportaali loo pealkiri oli “Tartumaa topeltmõrvas kahtlustatav on Lähtel elav mees”).

Retsidiviste leidub paraku igas rahvusrühmas. Just AK oli see kanal, kes eile õhtul avalikustas kõige detailsemalt kahtlusaluse jahmatavalt retsidiivse tausta. Ajakirjandusel tuleks hoiduda üldise vihafooni tekitamisest konkreetse rahvusgrupi suhtes. Julma mõrva ei vabanda miski, kuid rahvuspedaali ei peaks nii jõuliselt vajutama.