Rae kultuurikeskuse suures saalis toimuvad regulaarselt nii laulukooride kui ka tantsurühmade proovid. Koorilauljatel on vaja selgeks õppida näiteks Erkki-Sven Tüüri kuuehäälne „Taandujad" ning tantsijatele on ette pandud väga nüansirikas programm. Paljudel laulu- ja tantsupidudel osalenud tantsuõpetaja Linda Pihu ning dirigent Rutt Ridbeck leiavad, et tänavuseks suurürituseks tuleb tõsiselt harjutada.

 „Hindan eesseisva laulupeo programmi raskeks, ideed heaks. Repertuaari valik on emotsionaalselt tasakaalus ja tavalise koorilaulja jaoks parajalt arendav, välja arvatud laul „Taandujad" (Tüür)," räägib staažikas lauluõpetaja Rutt Ridbeck. „Kas peab ikka igal laulupeol soiguma 300 aasta tagusest rõhumisest ja taplemistest, lisaks veel harmooniliselt väga rasked, soovitavalt muusikalist haridust nõudvad kokkukõlad," arutleb lauluõpetaja, kes tänavu sügisel alustas Jüri Perekooriga 20. hooaega.

Rahvatantsurühma Sukad ja Tagi juhendaja Linda Pihu on seisukohal, et ka eesseisva tantsupeo repertuaar nõuab tantsijatelt head kehakooli, sest repertuaar on eripalgeline, erinevaid emotsioone väljendav ja üsna nõudlik.

Tantsupidu kannab nime „Puudutus" ja Linda Pihu hinnangul on see tänapäeva kiires elutempos väga aktuaalne. „Nimi juhib tähelepanu väärtustele, mida peaksime tunnustama - kodu, pere. Märka enda ümber inimesi, ära torma läbi elu, kõigel on siin oma hind, leidkem aega iseenda ja oma lähedaste, teiste inimeste jaoks jne," kõneleb teenekas tantsuõpetaja, kes leiab, et 18. jaanuaril toimuv eelkonkurss kõikides rühmaliikides asetab nii tantsijad kui ka tantsuõpetaja ühtviisi väga pingelisse olukorda.

Linda Pihu pisut pelgab, et muidu tublid tantsukollektiivid ei pruugi suuta ette antud latikõrgusest üle hüpata, samas jällegi ei näita tantsuõpetaja hinnangul lati alt käimine üldsegi seda, et rühma tantsutase on kehv, vaid pigem suutlikkust enda tantsuvormi ajastada, toime tulla närvipingega, nii nagu see käib ju spordiski. „Kokkuvõttes võidavad kindlasti kõik," on tantsuõpetaja kindel.

Kuid nagu vanasõnagi ütleb, teeb harjutamine meistriks. Rae valla segakoorilauljad said intensiivselt harjutada 5. jaanuaril toimunud laululaagris. Rutt Ridbeck meenutab, kuidas kõikide kooride dirigendid said teha tööd eraldi hääleliikidega, et olla 18. jaanuari eelkonkursiks ikka võimalikult korralikult ette valmistatud. Laulupeole pääseda soovivad ju mõistagi kõik lauljad, on Jüri Perekoori dirigent veendunud. Ta seisab selle eest, et laulupeol esineks ka Jüri Gümnaasiumi mudilaskoor. Kogu mahuka repertuaari selgekssaamiseks napib aga kõikidel kooridel ühist harjutamisaega.
Noorte rahvatantsurühma Sukad ja Tagi proov Rae kultuurikeskuse saalis. Tagaplaanil hoiab tantsijatel silma peal Linda Pihu

Linda Pihu ja Rutt Ridbeck teevad Rae kultuurikeskuse saalis oma kollektiividega proove tavapärasest tihedama graafiku alusel. Tantsijate trenn kestab suisa 2,5-3 tundi. „Ei ole harvad juhud, kui lahkun kultuurikeskusest kell 23.00," kirjeldab Linda Pihu treeningupäevade õhtuid.

„Meil on väga tore seltskond, kes alati oma positiivsuse ja nakatava huumoriga oskavad päevaväsimust maandada, üksteist toetada-mõista, kooslaulmist arendada ja ühistes ettevõtmistes kaasa lüüa, et kultuurielu edendada," kirjeldab Rutt Ridbeck Jüri Perekoori proove pingelisel ajajärgul.