Bussi eesotsas istus mustanahaline noormees ning rääkis telefoniga võõrkeeles. Rasmuse sõnul käratas bussijuht ühel hetkel reisijale: "Go home!" ("Mine koju" eesti keeles).

"Bussi keskosas istunud inimesed said aru, et neile öeldi midagi ning pöörasid tähelepanu bussijuhile," meenutab Rasmus. "Bussijuht täpsustas: "Mitte teie, vaid see murjam - mis ta räägib siin!""

Bussijuhi räiget rassismi vahetult pealt nähes, tõusis Rasmus oma istmelt ja otsustas sekkuda. "Andsin bussijuhile märku, et tema tegevus on taunitav, väär ning näidaku siin viisakust," seisis ta kaasreisija eest.

Bussijuht vastas Rasmusele: "Mis see murjam räägib siin telefoniga. Mingu sinna," viipas bussijuht käega kõnnitee poole, "ning rääkigu mujal." Sellele järgnes äge sõnavahetus bussijuhi ja Rasmuse vahel, mis Rasmuse sõnul nägi välja järgnev:

Rasmus: „Kas bussis on telefoniga rääkimine keelatud?“
Bussijuht: „Bussis ei või telefoniga rääkida!“
Rasmus: „Kus selline asi kirjas veel on, ütleb mõni seadus seda?“
Bussijuht: „Loe infotahvlilt, seal on kirjas!“
Rasmus: „Seal ei ole sellist asja kirjas, las inimene räägib telefoniga.“
Bussijuht: „No mida ta karjub siin!?“
Rasmus: „Ta ei karju, räägib normaalselt. Kui ta oleks eestlane, siis see sind ju ei häiriks. Teavitan sellest vahejuhtumist TLT-d.“
Bussijuht: „Teavita teavita, ma homsest enam nii-või naa siin enam ei tööta.“

Bussijuhile sulg sappa

Pärast sõnavahetust möödus ülejäänud sõit vaikuses kuniks Lepistiku peatuseni. Oli kokkusattumus, et nii Rasmus kui verbaalse rünnaku alla sattunud mustanahaline kaasreisija väljusid mõlemad samas peatuses.

"Bussist väljumise hetkel käratas bussijuht mulle: „Sa oled selle neegri tugiisik,“ mille peale ma ärritusin." Rasmus vastas bussijuhile: „Kuidas Te lubate endale sellist käitumist, olete firma visiitkaart ja klienditeenindaja?“ Rasmus hoiatas bussijuhti, et teavitab vahejuhtumist Tallinna Linnatransporti, mida ta ka tegi.

Tallinna Linnatranspordi avalike suhete juht Urmas Toomingu sõnul tõepoolest neile vastavasisuline kaebus ka laekus.

"Tegemist on bussijuhi täiesti ebaadekvaatse käitumisega, mida TLT loomulikult ei aktsepteeri. Antud bussijuhiga on räägitud ning temaga on tööleping lõpetatud," kommenteerib Tooming.

Ta sõnul teeb Tallinna Linnatransport kõik endast oleneva, et rassistlikke ja ebameeldivaid vahejuhtumeid ei juhtuks. "Bussijuhtide töölevõtmisel ja koolitamisel rõhutatakse alati, et selline käitumine juhi kui teenindaja poolt on täiesti vastuvõetamatu," kahetseb Tooming juhtunud. "Ütlemisi juhi ja sõitjate vahel on ette tulnud varemgi, aga mitte palju," lisab ta.