Kui kas või kümme inimest leidsid omale töökoha, võime öelda, et enam kui kümme inimest oleme suutnud taas kord päästa, sest nende kümne inimeste taga on ju ka veel perekonnad.

Tundub, et noororav Holsmer elab justkui mullis ega taju Eesti tänast reaalsust. Täpselt nagu tema peaminister Ansip, kes võiks samuti mõnel töömessil osaleda, et näha, mis tegelikult meie kodumaal sünnib ja millega tema valitsus oma tegevusetusega on hakkama saanud.

Samas on Holsmeril, kes istub Eesti rikkaima riigiettevõtte AS Tallinna Sadam nõukogus ja saab seal mitte midagi tehes tuhandeid kroone kuus, ju mugav kritiseerida pealinna jõupingutusi töötuse leevendamisel, kuna teda tööpuudus ei puuduta.

Valitsus kardab Tallinna tööbörse ja -messe

Tallinn on paraku ainus jõud Eestimaal, mis peale sõnade ka tegudega tööpuuduse vähendamisel midagi ette võtab. Fakt, et just Tallinn selliseid töötuse leevendamisüritusi korraldab, on kivi valitsuse kapsaaeda, kuna just vabariigi valitsus, mitte pealinn, peaks neid korraldama.

Tallinn teeb Toompea valitsusele puust ette ja värvib ka veel punaseks, millega Töötukassa peaks tegelema. Millegipärast ei võeta õppust. Muidugi võib oma osa olla siin selles, et sügis ja talv on varsti saabumas ning taas kord on mõne miljoni eest tarvis uusi helkureid tellida. Ei tea, kas seekord paneb Töötukassa igale helkurile peale teksti: „Märka töötut!“?

Usun, et pigem mitte, sest selline reaalsus hirmutaks ära vabariigi peaministri. Võimalik, et Töötukassas hautakse seekord aga hoopis kavalamaid töötutele mõeldud raha kõrvale kantimise lahendusi.

Ansipi lemmikmäng – „Töötuid pole!“

Eestis on registreerituid ja registreerimata töötuid kokku umbes 200 000 ja välismaale on küüditatud umbes 130 000 inimest. Vaadeldes valitsuse lähenemist töötuse probleemile, võib selle kokku võtta ühe lausega: pole töötut, pole probleemi. Vabariigi valitsus mängib töötutega pimesikku. Mängu nimeks on „Töötuid pole“. Esiteks pole töötuid, kui nad on Eestist välja saadetud võõrsile tööd otsima ja teiseks, kui nad on tööturegistrist maha arvatud ja lõpuks heitunud.

Ka ettevõtjad loovad Tallinna abiga uusi töökohti

Töömessid ja -börsid on vaid üheks osaks pealinna võitlusest töötusega. On olemas ka Tallinna Abipakett, mille raames on ettevõtjatel võimalus linna toel luua uusi töökohti. Nii on teinud ka tuntud suurärimees Oleg Gross, kelle sõnul tekivad uued kauplused edaspidigi eelkõige Tallinnasse.

„Tuleb tunnistada ja ma ei häbene seda öelda, et väga palju toetatakse töötut ja vähe töökohtade loojat. Tallinn on ikka õla alla pannud ja see on meile kasulik ja kasulik ka neile inimestele, kes tööle saavad. See kallutab uute töökohtade loomist just Tallinna kasuks,“ rääkis Gross (Äripäev, 17.08.2010).