23.47 Neljapäev hakkab lõpule jõudma, aga volikogu istung kestab edasi (üle 10 tunni kestvad volikogu istungid on pigem erandlikud). Müügi- ja paadimaksu ning järgmise aasta eelarve lõpphääletus jääb reedese päeva esimestesse tundidesse. Ehk on varastel hommikutundidel siin saalis tervet mõistust ning neid makse ei kehtestata ja linnaeelarve tehakse ümber. Tänud kõigile, kes minu päeva järgisid. Head aasta lõppu ning mõnusaid lähenevaid pühi.

22.26 Istung kestab. Oleme jõudnud punktideni, mis läbitakse kiiremenetluse korras. Ehk asjad (osalemine europrojektides, kinnistute müügid, maade munitsipaliseerimised jne), kus volikogus esindatud erakondadel pole erimeelsusi. Muuhulgas astub Tallinn välja Lennuväljade Regioonide Konverentsist, väga põnev… Huvitavaks läheb taas, kui jõuame Tallinna TV sulgemise, müügimaksu ja eelarve kolmanda lugemiseni. See peaks juhtuma ehk poole tunni pärast.

21.20 Paadimaksuga läheb kehvasti. Taavi Aas ei saanud aru selle idee jaburusest. Nüüd üritab ta tõestada, et kuukaartide pea kolmekordne hinnatõus väljaspoolt Tallinna tulnud tudengitele on hea mõte. Kell on juba palju. Tundub, et jõuluvana täna volikokku ikkagi ei tule.

20.53 Nii, nüüd siis paadimaks. Taavi Aas on maailmameister küsimustele täiesti suvalisi teemasse mitte puutuvaid vastuseid andma. Vahepeal toimus rahanduskomisjon, kus hääletati maha meie poolt eelarvesse tehtud ettepanekud.

19.45 Savisaar on targa inimesena abilinnapea Eha Võrgu saatnud volikogu pulti müügimaksu kaitsma. Ta teab väga hästi, et maksu kehtestamine on linna poolt ette valmistamata ning maksu administreerimine (maksu deklareerimine, kogumine, kontroll, võimalikud kohtuvaidlused) saab olema ülimalt keeruline. Abilinnapea sipleb parasjagu küsimuste tules.

19.26 Tänase päeva parima kõne pidas Tarmo Kruusimäe linnaametnike järgmise aasta palkade arutelu juures. Rääkides paralleelselt nii jõuludest kui ka Tarmo Lausingust, jõudis ta lõpuks volikogu aseesimees Katrin Saksa palgani. Volikogu jurist teatas mõningad valejäreldused Saksa palgamäära kohta teinud Kojamehele: “Loe teksti.” Kojamees vastu: “No seda teksti on ikka päris palju.”

18.30 Linnaeelarve teine lugemine lõpetati, kohe järgneb arutelu müügi- ja paadimaksu üle. Meil on siin ees veel pikk õhtu.

17.03 Savisaar vastab küsimustele linnaeelarve kohta. Tavapärane demagoogia. Müügimaks pidavat elavdama ettevõtlust. Kahjuks on uue maksu kehtestamine täiesti läbi mõtlemata. Müügimaksu kogumise kulu (linn arvab, et selleks kulub 5 miljonit krooni) on ebareaalne, lisaks on analüüsimata kulu ning mõjud ettevõtlusele. Kogu asja tehakse kiirustades ja käpardlikult. Eelarvesse planeeritud 150 miljonit krooni jääb laekumata.

Kohe hakkame hääletama tehtud muudatusettepanekuid, soovisime uued maksud
eelarvest välja võtta ning selle asemel kärpida linna tegevuskulusid.

16.04 Vaheaeg 15 minutit (reeglina on volikogus paus iga 1,5 tunni tagant). Rohumaa ettekanne kultuuripealinna programmist oli väga huvitav. Olulisimaks peab ta mereranna avamist ja üritusi sinna planeeritaval kultuurikilomeetril. Sellest on tõesti juba aastakümneid räägitud, aga
ikkagi puhub linnahalli ümbruses tuul.

Õhku jäi küsimus, millega meelitada maailmakuulsaid kunstnikke ja kirjanikke looma oma teoseid Tallinnas Barcelona, Londoni või Ateena asemel?

15.51 Tervitus Pärnule, kes saatis laiali mupo. Tallinna mupos on tööl juba 160 inimest ja aastas kulub selle organisatsiooni üleval pidamisele 43 miljonit. Jah, kindlasti on osad mupo ülesanded vajalikud, kuid aastatega on ta paisunud üheks suurimaks ametkonnaks linnas (6-7 aastat tagasi alustati kümnekonna ametnikuga). Politsei asendustegevusega pole vaja tegeleda.

Tallinna eelarvest oleks vaja sama rehaga üle käia nagu seda on teinud Pärnu, tunnustus suvepealinnale.

14.44 Kuna kohe esitab Jaanus Rohumaa ülevaate Kultuuripealinn 2011 -programmi hetkeseisust, siis andsin volikogule ülevaate riigipoolsest projekti rahastamisest järgmistel aastatel. 2010. aastal toetatakse erinevaid kultuuriprojekte kokku 42 miljoni krooni ulatuses (sh toetus sihtasutusele Tallinn 2011, kultuuriministeeriumi programm Tallinn 2011, Euroopa Filmiakadeemia auhinnagaala 7, infoportaal kultuur.info/Tallinn2011, noorte laulu-ja tantsupeo ettevalmistus).

PS! Mu pinginaaber Kristen Michal jõudis 10 minutit tagasi istungile. ;-)

14.12 Linnavolikogu istung, mis algas kaheksa voliniku sõnavõtu/avaldusega. Algatasime eelnõu, millega soovime tühistada linnaosade kaotamise otsuse. Hetkel kehtib volikogu otsus, millega likvideeritakse linnaosad aastast 2011.

13.00 Päevapraad sisse volikogu kõrval asuvas Chicago pubis ning kohe algab volikogu Reformierakonna fraktsiooni koosolek. Kujundame seisukohad istungi päevakorrapunktide suhtes.

Vahepeal jõudsin lugeda Ekspressist lugu plastmassmees Juskest. Jaak on tõesti läbi teinud totaalse muutumise ja poliitiline paindlikkus on saavutanud uue taseme;)

Huvitav, kas jõuluvana jõuab Toompealt ka all-linna?

11.28 Tegelen volikogu istungi materjalidega. Olulisim teema tänasel istungil on linna järgmise aasta eelarve. Oleme kriitilised olnud, sest uute maksude kehtestamise asemel peaks kärpima linna tegevuskulusid.

Müügimaksu vastu on kõvasti protestinud Kaubandus-Tööstuskoda ja Kaupmeeste Liit. Linnal pole kahjuks vähimatki aimu, kuidas maksu koguma ja administreerima hakata. Niisamuti pole peale tulude suurendamise seletatud maksu kogumise eesmärki. Millist uut avalikku teenust hakkab linn uue maksu eest vastu pakkuma?

Et igapäevaselt ilmselt paljud inimesed Tallinna volikogu materjale ei loe, siis saadan lingi, kust seda teha saab: http://www.tallinnlv.ee/aktalav/ Äkki kedagi huvitab.

10.52 Jõudsin riigikokku, kus Hannes Võrno häälega jõuluvana parasjagu rahvasaadikutele kinke jagas. Reformierakond sai rohelised vestid venekeelse tekstiga “reisisaatja”, Keskerakond tühja puukorvi ning kartulipudru pulbri. Tallinn aitab. ;-)

Katke Paul-Eerik Rummo “Oravapoiste jõululaulust…”:

Mitu säädust saime vastu võetud
mõni hoolega sai sisse soolatud
Aga nüüd fraktsioonid, komisjonid
piparkooke küpsetagu koos
Las kõik diskussioonid, obstruktsioonid
matab enda alla pohlamoos

10.13 Kohtumine kultuuriministriga lõppes. Riigipoolne toetus kultuuripealinna ettevõtmistesse ja investeeringutesse on kolme aasta jooksul kokku üle 300 miljoni krooni. Loodan, et raskuste kiuste tuleb vinge kultuuriaasta ning asja korraldamisel ei takerduta mõttetutesse kemplemistesse linna ja riigi vahel.

Algas valitsuse istung, justiitsminister Lang oli tavapäraselt lõbusas meeleolus ning sammus teetass käes istungite saali.

9.33 Jõudsin Stenbocki majja. Liitusin peaministri hommikuse bürookoosolekuga. Teemaks struktuursed reformid ja maksulaekumised.

8.37 Tere hommikust, Delfi lugejad. Külmapoolne hommik algas enne 8.00 kohvi, ajalehtede ja Terevisiooniga. Varajane ärkamine on kindlasti üks asju minu elus, mis vajab rohkemat harjutamist. ;-) Lugesin läbi ajalehed ning oodatult on fookuses on abilinnapea Pihli “kõhkluste-kahtlustega” tehtud avaldus kaposse. Mupo uue juhi tegevus on pretsedenditu (mis tasemele võib poliitikas veel laskuda?) ning Eiki Nestori nahas seletusi jagada ei kadesta vist keegi.

Ees ootab kohtumine Laine Jänesega Stenbocki majas, räägime Kultuuripealinna ürituste rahastamisest. Sama teema on üleval õhtul Tallinna volikogu istungil, kus volinikele räägib asjast Mikko Fritze.