Esimesse klassi astuvatele lastele võib kool korraldada kooliküpsuse ja lapse lähtetaseme väljaselgitamiseks suulisi vestlusi ja praktilisi töid, mille täpsed tingimused avaldatakse kooli kodulehel. Kui avatavasse klassi on rohkem soovijaid, koostab kool tulemuste alusel pingerea ning tulemustest teavitab vanemaid.

Kui vanem on saanud teate lapse õpilaskandidaadiks vastuvõtmise kohta, esitab ta kirjaliku taotluse lapse kooli vastuvõtmiseks koos nõutavate dokumentidega hiljemalt 25. juuniks. Vanema kirjaliku taotluse alusel registreerib kool õpilase Tallinna 1. klassi õpilaskandidaatide nimekirja.

Kümnendasse klassi astuda soovivatele õpilastele võib korraldada vestlusi ja/või praktilisi töid õppevälisel ajal, mille täpsed tingimused avaldatakse kooli kodulehel. Kirjalikke taotlusi 10. klassi astumiseks võetakse vastu üldjuhul 15.–25. juunini. Kui kirjalikke taotlusi on laekunud enam, kui on 10. klassis õppekohti, on koolil õigus koostada hiljemalt 25. juuniks kirjaliku taotluse esitanud õpilaste pingerida.

Vastuvõtu otsuse aluseks oleva lõpliku pingerea koostamisel võetakse arvesse nii koolis sooritatud katsete/vestluste kui ka põhikooli lõpetamise tulemusi. Otsus õpilaskandidaadi vastuvõtmise/mittevastuvõtmise kohta tehakse õpilasele ja vanemale teatavaks hiljemalt 1. juuliks. Kirjaliku taotluse ja nõutavate dokumentide alusel registreerib kool õpilase Tallinna 10. klasside õpilaskandidaatide nimekirja.

Paljudes koolides viiakse kooliküpsuse ja lapse lähtetaseme väljaselgitamiseks vestlused ning praktilised tööd läbi märtsis ja aprillis.