Meie pealinna tugevusteks on senised saavutused ja võimekus IT- ja tarkvaralahenduste loomise ja

omaksvõtmise alal ning nõrkusteks vähene avatus ja kõrghariduse konkurentsivõime.

PricewaterhouseCoopers'i ja Hamburgi Rahvusvahelise Majanduse Instituudi koostöös läbi viidud uuringus Creative Future: Growth Potentialities for Baltic Cities võrreldi Läänemerd ümbritsevate
riikide üheksat linna innovatsiooni, teadmuspotentsiaali ja avatuse osas, püüdes tulemuste abil näidata linnade konkurentsieeliseid ning võimalusi. Balti riikidest olid võrdluses pealinnad Tallinn, Riia ja Vilnius, teistest riikidest piirkondlikud keskused: Soomest Turu, Rootsist Umeå, Taanist Ǻrhus, Poolast Gdansk ning Saksamaalt Kiel ja Rostock.

Uuringu tulemused jaotavad eelnimetatud linnad potentsiaalilt kolme gruppi. Tallinn on koos Kieli ja Rostockiga keskmises grupis, edestades küll Riiat, Vilniust ja Gdanski, ent jäädes alla Turule, Umeåle ning Ǻrhusile.

Tallinna peamiste tugevustena rõhutasid uuringu läbiviijad tugevust infotehnoloogia ja tarkvaratööstuse alal ning kogukonna avatust uutele tehnoloogiatele, soovitades linna juhtidel sellele konkurentsieelisele jätkuvalt panustada, et linn areneks tõeliseks regionaalseks avatud ja multikultuuriliseks  kõrgtehnoloogia keskuseks. Tallinna nõrkusteks teadmuspõhise majanduse perspektiivis on negatiivne demograafiline trend, kõrgkoolide allajäämine konkurentsivõimelt ning vähene avatus, seda muuhulgas nii riikliku immigratsioonipoliitika kui rahvusvaheliste transpordiühenduste osas.

Üheks võimaluseks Eesti IT-sektori konkurentsivõimet tõsta oleks ka maksusoodustuste tegemine kõrgkvalifitseeritud ning hästitasustatud tööjõule, näiteks sotsiaalmaksule ülempiiri kehtestamisega.

AS-i PricewaterhouseCoopers ärikonsultatsioonide juhi Teet Tenderi sõnul võib uuringu tulemust võtta tunnustusena nii Tallinnale kui kogu Eestile ning ta ei pea meie väiksust takistuseks. "Sageli
keskendutakse võrdlevates uuringutes suurlinnadele, ent Euroopas on palju näiteid suure teadmispotentsiaali ja hea elukeskkonnaga jõukatest kiiresti arenevatest linnadest, mis on rahvaarvult
Tallinnast mitu korda väiksemad."

Uuringus Creative Future võrreldi üheksa väikese ja keskmise suurusega linna, rahvaarvuga 100 000 - 700 000, mis on Läänemere riikide piirkondlikud või riiklikud keskused ning, välja arvatud Vilnius, ka sadamalinnad.