Taliban pakkus esmakordselt süütõendeid nõudmata, et annab bin Ladeni välja kohtumõistmiseks mõnes riigis väljaspool USA-d. Vastutasuks nõuti Afganistani pommirünnakute peatamist, kirjutas leht.

Guardiani sõnul oli tema allikaks “Pakistani sõjalisele juhtkonnale lähedal seisev isik”. Talibani ettepaneku olevat esitanud välisminister mulla Wakil Ahmed Muttawakil salavisiidil Islamabadi, kus ta kohtus USA Luurekeskagentuuri (CIA) ja Pakistani luureametnikega.

Paistab, et USA lükkas pakkumise tagasi ja loodab lüüa Talibani juhatusse lõhet, lisas leht.

Muttawakili peetakse Guardiani andmetel Talibani mõõdukama suuna esindajaks ja Ühendriigid püüdvat mõjutada teda Afganistani valitsevas režiimis muudatusi läbi viima.

“Nad püüavad veenda teda mõõdukaid elemente koondama,” ütles üks teine allikas Guardianile.

Muttawakil nõudis otsekõnelusi Pakistanis viibinud USA välisministri Colin Powelliga, kuid kohtumist ei toimunud ja Talibani minister naasis teisipäeva õhtul Kabuli, kirjutas Guardian. Taliban eitas ametlikult Muttawakili Islamabadis-käiku.

Afganistani eksmonarhi Mohammad Zahhir-šahhi pressiesindaja aga teatas kolmapäeval, et Muttawakil ei viibi Afganistanis ning on ühendust võtnud Zahhir-šahhi esindajaga.