Eestis tegeldakse taiji’ga juba päris palju, internetist hakkavad silma ZenStudio, Ovaalstuudio, Tere tennisekeskus, klubi Yonsheng, Viimsi huvikeskus, holistiline kliinik jt. Pooltel kodulehtedel pakutakse taiji’d kui sporditreeningut. Ühe treeningu hind on umbes 15 eurot.

Teistel kodulehtedel propageeritakse seda iidset võitluskunsti eelkõige kui tervise parandajat. Märgitakse, et taiji aitab alandada vererõhku, vähendab liigese- ja seljavalu, peatab luude hõrenemise jne. Samas toonitatakse siiski, et algselt oli taiji võitluskunst, ja lisatakse, et hiinlased on mõnevõrra pahased, kui Ameerika filmides näidatakse taiji’d lihtsalt hommikuvõimlemisena.

Teistest põhjalikum on Eesti taiji seltsi kodulehekülg, kus on tutvustatud ka taiji filosoofilist tausta.

Ära pinguta lihaseid

Taiji seltsi kodulehel märgitakse, et vastupidi õhtumaadele püütakse selle võitluskunsti puhul jõust ja suurtest pingutustest hoiduda. Õpitakse eelkõige lõdvestust, sest lõdvestunud kehas saab eluenergia chi vabalt voolata. Aga lõdvestununa ei tohi olla nagu sült, vaid nagu vatikera, mis kokkusurumisel muutub järjest tugevamaks, nii et lõpuks ei suuda püssikuulgi seda läbida. Niisamuti väänleb õigesti lõdvestunud käsi välja igast jõulisest haardest. Treenitakse tunnetust, mitte lihaseid. Käte ja keha sujuv liikumine tagab kehas eluenergia pehme voolamise. Järske liigutusi ei tohi teha.

Meeledki peavad olema paindlikud. Ei tohi olla kangekaelne ja eelarvamustes kinni, tuleb olla kannatlik ja pidada meeles, et saatust ei saa tagant sundida. Taiji, mille juured on taoistlikus filosoofias, põhineb yin’i ja yang’i vastastikusel ning teineteist täiendaval iseloomul, tänu millele maailmas valitseb harmoonia. Yang on mehelik alge ning esindab looduse ja inimese heledat, kuiva, aktiivset, tugevat ja kuuma poolt. Naiselik alge yin hõlmab kõike tumedat, märga, passiivset, nõrka ja külma. Need kaks alget on pidevas muutumises ning vahelduvad lõputult. Maailm on liikumine, millel pole algust ega lõppu, ja meie oleme selle osa.

Taiji põhimõtteid võib kasutada igapäevaelus, õppides olema õrn, pehme ja rahulik. Taiwani tantsijad rakendavad seda ka oma tantsuloomingus.

Artiklit Eesti tantsuõpetajate Taiwanis käigu kohta loe Õpetajate Lehest