Pühapäeva varahommik Narvas on päikseline, kui tuletoojad keha kinnitavad, meeles mõlkumas veel öised kindluse õuel lauldud laulud, riietel mõnus lõkkesuitsu lõhn…

Täpselt nädal tagasi asusime Tartust teele. Täna saab läbitud 400 kilomeetrit. Eile algas suvi. Ees ootab Toila.

Tuli tuleb laternas oma öömajalt Hermanni kindlusest, Narva poistekoor võtab üles laulu „Ta lendab mesipuu poole“. Asume teele, tuld saatmas poistekoori poisid ja noormehed. Järgmises peatuses Siivertsi kalmistu juures võtab lisaks poistele laulu üles ka meeskoor Akadeemiline Emajõgi.

Päike paistab. Möödume ilusa nimega bussipeatustest – Riigiküla, Pihlaka, Marja, ületame Kudruküla oja. Ja olemegi Narva-Jõesuus. Esimest korda sellesse linna sattununa on vaatamist küllaga. Omanäoline ja ilus on siin.

Linnapea on tulnud tuld tervitama ja ulatab tuletoojatele lahkelt vaagnatäie silmusuupisteid. Emajõe Laulikute üllatuseks on tuletervitajate seas ka meie koori kontsertmeister Inna Samuilov, kes Narva-Jõesuus puhkust veedab. Linnast välja sõites vilksatab metsa vahelt meri. Ilmselt on seal ka liivarand… Siinkohal tervitus kõigile puhkajatele!

Udrias Vabadussõja ausamba juures on kohal nii kohalikku rahvast kui kaugelt tulnuid – uuteks tuletoojateks on Viljandimaalt siia jõudnud tantsurühm Õerutajad. Tuli käib käest-kätte, maiustame kohalike perenaiste küpsetistega, rüüpame vaarikavarreteed.
Enne lahkumist tuleb laulu- ja tantsupidu kohe päriselt Udriasse – Emajõe Laulikute ja Akadeemilise Emajõe laulud ja Õerutajate tantsitud hoogne Tuljak on kui pisike killuke suurest peost siin mälestusväärses paigas.

Pimestikul saab vihm meid korraks kätte.

Sillamäel tervitasid tuletoojaid uhked trummitüdrukud. Lauldi ja tantsiti, „Mesipuu“ kõlas sel päeval juba viiendat korda. Eriliseks meelispaigaks sai maaliline vaade merele. Fotograafil tekkis lausa järjekord seltskondadest, kes end selles romantilises paigas jäädvustada soovisid. Jah, ka Sillamäele tasub tagasi tulla!

Tagasi suurel maanteel. Sildid näitavad, et Narva on 27 km ja Tallinnasse 185 km.
Järgmine pidulik tule üleandmine on Toila vallas Päite bussipeatuses, kus piisab vaid ühest lõõtsamängijast, et lahti läheks korralik tantsupidu. Kõik vastu- ja möödasõitvad autod sel teel saavad TuleTulemisest osa. Uskuge, kõigil autodest lehvitajatel on lai naeratus näol!

Päeva eelviimane peatus on Vokas, kust asume Toila poole teele, taevast kallamas valget vett, tee ääres lehvitamas end pidupäevaselt ehtinud külarahvas ja meie rattakolonni uudistamas hobused ja suur lehmakari. Eestimaa ilusad külad ja inimesed! Tuli on Toilas ja tudub täna Toila gümnaasiumis koos tuletoojatega.

Meenuta teekonnal toimunut allolevale kaardile klikkides.