“Ma võin nüüd kinnitada, et Suurbritannia on ametlikult valmis võtma enda peale rahvusvaheliste julgeolekuabi vägede (International Security Assistance Force — ISAF) juhtimise,” ütles Hoon.

Suurbritannia saadab 5000 meheni ulatuvatesse rahuvägedesse 1.500 sõdurit. Esimesed üksused peaksid Afganistani jõudma juba sel nädalal, täieliku koosseisu kohalejõudmisega võib kuluda veel kuu.

Kaitseallikate sõnul jõuab Briti üksuste juhtiv osa, 100-200 sõjaväelast, Kabuli juba laupäevaks, kui Afganistani ajutine valitsus ametisse astub.

Rahvusvaheliste jõudude kogusuuruseks on kavandatud 3000-5000 meest, aga täielikult ei jõuavad nad kohale heal juhul alles jaanuari lõpus, ütlesid kaitseallikad.

Rahuvägi jääb Kabuli ja selle vahetusse ümbrusse. Briti kaitseallikate sõnul informeeris välisminister Jack Straw kirjas ÜRO-d Suurbritannia plaanidest.

“Suurbritannia annab vägede komandöri ja tema peakorteri,” ütles Hoon ja lisas, et kolme kuu järel annab Suurbritannia rahuvägede “juhtriigi staatuse” üle ühele oma partneritest.

Afganistani rahuvägede juhiks saab kindralmajor John McColl, kelle juhitud luuuremeeskond käis möödunud nädala lõpus Kabulis.

“Me loodame esitada vägede täpse koosseisu lähipäevil,” ütles Hoon. Praeguseks on oma panust pakkunud 21 riiki.

Briti kaitseminister lisas, et rahujõud seisavad täiesti eraldi Afganistanis sõda pidavatest USA vägedest, viimased üksnes toetavad rahvusvahelisi vägesid.