Susi pole Concordia endise omanikfirma esindajana astunud konkreetseid samme õppetöö jätkuvuse tagamiseks ega oma volituste üleandmiseks, kirjutasid teisipäeval oma pöördumises Concordia teaduskondade juhid.

Concordia õigusteaduskonna dekaan Tanel Kerikmäe ütles, et ülikooli töötajad, õppejõud ja üliõpilased kaaluvad pankrotiavalduse esitamist ülikooli haldava OÜ Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahaldus (CRÜV) vastu.

Kooli töötajate pankrotiavaldus tuleb vastusena Mart Susi tegevusele, kus ta üritab võimu koolis taas enda kätte koondada. Susi, kes 12. märtsil tagasi astudes lubas oma pöördumises osutada kooli töötajatele igakülgset abi ja andis sisse CRÜV pankrotiavalduse, on alates märtsi lõpust otsinud võimalusi pankrotiprotsessi peatamiseks. Märtsi lõpus käis ta koolis koos Läti Parex panga esindajatega ja esitles end kui kooli rektorit. Ühtlasi maksis ta kooli töötajatest mööda minnes ära ühe hoone elektriraha.

Susi, kelle kohta on algatatud kaks kriminaalasja, käis koos Parex panga esindajatega ka vastuvõtul haridusministeeriumis. Ministeerium, kes pole vaatamata lubadustele Concordia töötajaid toetanud, oli Susi plaanidega päri.

Pankrotiprotsessi venimine seab omakorda ohtu kooli tegevuse jätkumise, kuna kooli töötajate võimalikud partnerid AS Audentes ja Läti Turiba Ärikool on lubanud oma toetust anda alles pärast pankrotiprotsessi lõppu.

Kolmapäeval oli Susi Concordia ülikooli ruumides ja toimetas seal segamatult dokumentidega. Ülikooli töötajate sõnul on Susi viinud koolist dokumente välja.

Susi kolmapäeval oma tegevust kommenteerida ei soovinud. “Minu soovitus teile on — ma ei räägi,” ütles ta ja jätkas kooli ruumides askeldamist.

Kooli töötajad on võimetud Susi tegevust takistama. Tanel Kerikmäe ütles, et kooli ruumid on rentinud Susi firma ja Susil on seal õigus viibida. Enne semestri lõppu pole võimalik kooli töötajatel uutesse ruumidesse kolida.

Kooli töötajatele 5. aprilli palgapäeval palka ei maksta, ent kooli töötajad kooli säilitamise nimel nõus semestri lõpuni tasuta töötama. Kui kool semestri lõpuni vastu peab, saavad üliõpilased oma teenuse kätte ja Susi firma kohustuste hulk langeb 8 miljoni krooni võrra. Kui pankrotiprotsess venib ja semester lõppeb, on Susi firma seis suveks märksa parem.

Praegu on Susi firmal CRÜV-l nõudeid 27 miljoni krooni ulatuses. Sellest 11 miljonit moodustab üliõpilaste ettemaks kevad- ja suvesemestri eest, 8,5 miljonit võlg maksuametile, 2,3 miljonit laen Hansapangalt, 1,5 miljonit laen Ühispangalt, 1,5 miljonit rendivõlg, 0,5 miljonit maksmata veebruari töötasud ja 1 miljon muud nõuded.