Paar nädalat tagasi maandus ringkonnaprokurör Rainer Amuri laual kriminaalasja toimik, mis räägib nelja kannatanuga liiklusõnnetusest Harjumaal. Mullu 14. jaanuaril koidu eel kaldus Tallinn-Rapla teel Kurtna ristis sõiduauto BMW juhi joobe ja raskete teeolude tõttu vastassuunavööndisse ning rammis vastu tulevat Renault’d.

Oli suur õnn, et keegi surma ei saanud. 44aastase Borissi roolitud BMW lendas kraavi nagu lutsukivi. Renault, milles olid 20aastane Heike, 28aastane Merle ja 67aastane Lembit, jäi risti keset lörtsist maanteed. Prantsuse auto oli löögist nii lömmis, et üks ohver vajas vrakist välja lõikamist.

Aga paljunäinud päästjate tähelepanu köitis hoopis miski muu. Kraavi põrganud BMW oli pooleks nagu noaga lõigatud. “Ilmselgelt on tegu autoga, kus kahest on kokku keevitatud üks,” selgitab anomaaliat Põhja Politseiprefektuuri liiklusjärelevalve osakonna komissar Riho Tänak, kelle kogemuses pole see esimene säärane juhtum.

Boriss, keda nüüd ootab kuni viieaastane karistus avarii põhjustamise eest, oli tegelikult õnneseen, et juhiistme tagant murdunud autost otseteed inglikoori ei lennanud. Hiljem selgus, et Leedust ostetud BMW oli juba ühe avarii järel üles klopitud.

See lugu näitab ilmekalt, milline potentsiaalne surmalõks on pimeda minevikuga kasutatud auto. Ehkki osa diilereid rõhutab, et müüvad kontrollitud kasutatud autosid, liikleb siiski meie teedel tuhandeid masinaid, mille minevikust ja võimalikest ohtudest omanik midagi ei tea.