Õrnadeks kohtadeks, mis kipuvad kuluma, on hinged ja klaviatuur. Kui klaviatuur juba algselt näppude all läbi nõtkub, äratab selle vastupidavus kahtlusi. Tunduvalt vastupidavamad on äriklassi sülearvutid, nt Dell Latitude D630, D830 ja D531, mille hinnad algavad umbes 18000 kroonist (äriklassi HP COMPAQ 6715s maksab ainult 15490kr). Järgnev pärineb Delli pressiteatest, kuid kehtib ka teiste suurfirmade sülearvutite kohta.

„Täna on sülearvutist saanud ärimehele #1 abimees. Kalendrid, meilid, dokumendid, juurdepääs internetile. Igal ajal, igal pool. Enam ei oodata sülearvutist vaid häid tehnilisi näitajaid — protsessori kiirust, kettamahtu jne. Lisaks peab sülearvuti olema eriti vastupidev vintsutustele, see peab olema hea väljanägemisega ja kerge. Sülearvuti peab olema igal pool connected ja ta aku ei tohi olla kunagi tühi.

Dell RoadReadyTM tähendab, et sülearvuti on saadud nii vastupidavaks, et talub aktiivse ärikasutaja vintsutamist. Samas peab sülearvuti jääma kergeks, kasutatud on vaid kergeid ja kalleid materjale. Ärikasutaja veab sülearvutit kaasa kontorite, kohtumiste ja kodu vahel. Tavaliselt ei kasuta ta selleks spetsiaalseid koledaid pehmendustega musta värvi kapronkotte. Sülearvuti pistetakse nahast portfelli. Odava sülearvuti konstruktsioon muutub aja jooksul pehmeks. Sülearvuti hakkab väänduma, millest võivad tekkida kontaktivead elektroonikas ja trükiplaatides.

Selleks, et saada RoadReady arvutit, katsetab Dell prototüüpe keskmiselt 13 000 tundi spetsiaalses vintsutamiskambris (vt pilti). Prototüüpi raputatakse, väänatakse, suletakse-avatakse, kukutatakse jne pikki ööpäevi erinevatel äärmuslikel temperatuuridel. Testitakse akulaadimise tsükleid, klaviatuuri töötamist tolmu ja vedelike mõju all jne. Sadu sülearvuteid purustatakse ja eri moel. Selliseid katseid saavad lubada vaid tuntud firmad. Et saavutada piisav vastupidavus on kõik Delli äriklassi sülearvutid magneesiumsulamist skeletiga, ekraan on tugevate terashingedega, kõvakettad on põrutuskindla StrikeZone’ga, klaviatuur on tolmu- ja pritsmekindel.

Flash mälu hinnad on langenud ning jõudnud kaunis lähedale sülearvuti kõvaketta hindadele. Nüüdsest on võimalik tellida uus x30 seeria Dell Latitude sülearvuti Solid State kõvakettaga (flash kõvaketas), mis on peaaegu absoluutselt põrutuskindel. Solid State Parallel SATA ketta maht on täna kuni 32 GB. Kõvaketas on ainus kriitiline, liikuvaid osi sisaldav seade sülearvutis, olles põrutamise ja töökindluse osas nõrgimaks lüliks.“

Sellest jutust ei järeldu muidugi, et odavamaid sülearvuteid osta ei tasugi. Nad lihtsalt ei ole nii töökindlad kui äriklassi sülearvutid ega talu samasugust vintsutamist. Rahulikult kodus laua peal seistes peavad nad garantiiaja kindlasti vastu. Oluliselt pikem eluiga on juba õnneasi.

Hea lugeja. See jääb minu viimaseks looks, kuna lõpetan töö Delfi Arvutiuudistes. Tänan kõiki neid, kes on saatnud sisukohaseid asjalikke kommentaare, eriti aga neid, kes on mulle aeg-ajalt moraalset toetust avaldanud. Uskuge, ilma teieta poleks ma seda tööd suutnud seitse ja pool aastat teha.