Tegemist on üsna tagasihoidlike näitajatega arvutiga: protsessor Intel Celeron M370 1,5GHz, mälu 256MB, kõvaketas 40GB, optiline seade DVD/CD-RW, ekraan 15,1-tolli, WiFi. Aasta lõpuks võiks ehk sellise hinnaga arvuti juba 512MB mäluga saada, millest piisab Windows XP või Linuxi jooksutamiseks. Töötada saab muidugi ka 256MB mäluga, kuid arvuti jääb siis üsna uimaseks.

Operatsioonisüsteemi selle hinna sees ei ole. Et nõudlikke arvutimänge niisugusel arvutil mängida ei saa, siis võib ju tasuta Linuxit kasutada. Müüjad oleksid võinud arvutit Ubuntu 6.06 Linuxiga (populaarseim Linuxi distro) testida, vastava märke reklaami lisada ja tasuta Ubuntu plaadi (need saadetakse tellijale postitsi tasuta) kaasa panna.

Millega saavad vastata odavate lauaarvutite pakkujad. Viletsamat konfiguratsiooni kui 512MB mälu, 80GB kõvaketas, integreeritud graafikakiirendi+vaba PCI Express pesa ja DVD-kirjutaja ei tasuks enam pakkuda. Sellise arvuti(kasti) hind peaks olema alla 4000kr. Koos kuvari ja kõlaritega peaks ilma tarkvarata komplekti 8000kr eest kätte saama, mis on umbes 80% Eesti keskmisest kuupalgast. Kes tahab tulevikus Windows Vistat kasutada, peab mälu ostma vähemalt 1GB.

Hinnaga veidi vähem kui 10000 kr saab juba üsna korraliku sülearvuti, millel on Windows XP HE operatsioonisüsteem, 15,4-tolline WXGA ekraan, 512MB mälu, 80GB kõvaketas ja DVD-kirjutaja. Lauaarvutivalmistajad peaksid sellega konkureerimiseks sama hinnaga komplekti lisama 1GB mälu, 17-tollise LCD kuvari ja talutava helikvaliteediga kõlarid. Kas protsessor on ühe- või kahetuumaline pole kodukasutaja jaoks eriti tähtis, kui just silmas ei peeta viimase väiksemat soojuseraldust, mis peaks tähendama ka vaiksemat arvutit.

Jõuluhooajaks peaksid hinnad veelgi langema.