Sügisest lõpetavad tegevuse Käravete algkool Järvamaal, Käru algkool Lääne-Virumaal, Vahastu algkool Raplamaal ja Kanaküla algkool Pärnumaal. Patkula põhikool Valgamaal liidetakse Tõrva gümnaasiumiga ning Hiiumaal liidetakse praegu 11 õpilasega Leisu algkool Emmaste põhikooliga, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Reaalsus on see, et teisel rahvuslikul ärkamisajal, 1990. aastate alguses loodi suure tuhinaga hulk koole, kuhu tänaseks õpilasi ei jätku,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Liina-Jaanika Seisler.

Hiiu maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ivi Remmelga sõnul oli koolide liitmine ammu teada. “Meeleavaldusi, kirju ega pöördumisi pole tulnud, seda võetakse kui paratamatust,” ütles ta ajalehele.

Käravete 18 õpilasega kooli sulgemise algatasid vallavanema Vello Teori sõnul õpetajad. Uuest õppeaastast jääks kooli vaid 12 õpilast, kellega saab koormusnormi järgi tegeleda vaid üks õpetaja.

Lääne-Virumaa Käru algkool loodab sügisel kristliku erakoolina tegevust jätkata. Kool suleti direktor Maiu Talja sõnul rahapuuduse tõttu, sest vald tahab avada lasteaia. Samas soovivad vanemad praegu kuue õpilasega kooli jätkamist, sest kui see tegevuse lõpetab, peaksid lapsed 12 kilomeetri kaugusele kooli sõitma. Naabervalla lähim kool on nelja kilomeetri kaugusel, kuid siis läheks õpilaste eest makstav pearaha sinna ning õpilaskohtade eest peaks maksma hakkama.

Ministeeriumi pressiesindaja Liina-Jaanika Seisler kinnitas, et ministeerium kohalike omavalitsuste alla kuuluvate koolide sulgemisse ei sekku.