Flame’i näol on tegemist arvutisüsteemide “tagauksi” avava Windows operatsioonisüsteemi nõrkusi ära kasutava troojalasega, mis ainult ei nuusi ringi raalipargis talletatud andmetes, vaid kasutab arvutite jõudlust rünnaku all olevate süsteemide eneste vastu, vahendab Securelist’i blogi Kaspersky Labs’i esindaja sõnu.

Pahavara on näiteks võimeline üle Bluetooth’i pääsema ligi telefoni andmetele, levib USB pulkade kaudu ja lindistab arvutimikrofoniga kasutajate vestlusi.

Kaspersky Labs’i iesindajate sõnul nakatab Flame arvutisüsteeme järk-järgult ja programm võib käigus olla juba 2010. aastast ning seda täiustatakse tänaseni. Spetsialistide hinnangul võib kuluda kümmekond aastat kui suudetakse kirjeldatud pahavara tõelisi mõjusid hinnata.

Hetkel konkreetsetele süüdlastele ei viidata, kuid Stuxnet’iga sama prindispuuleri nõrkuste ärakasutamine viitab samuti konkreetsele kübersõjaaktile. Seda enam, et Flame’i sihtmärkideks on eranditult Lähis-Ida riigid Iraani ja Süüriaga eesotsas.

Tavakasutajad Flame’i pärast muret tundma ei pea kuid kasvava küberkuritegevuse taustal on kõigil mõistlik varustada arvuti viimaste turvapaikadega, kasutada antiviirust ja hoiduda igasuguste võrguurgaste külastamisest.