Roheliste eestkõneleja Marek Strandbergi sõnul on kummaline, et Ignalina projekti Eesti poolt kavandatavate investeeringute kohta saab välisajakirjandusest lugeda rohkem kui teavitavad Eesti avalikkust sellega vahetult seotud isikud ja institutsioonid, teatas erakonna pressiesindaja.

“Rohelised nõuavad, et asjaomased poliitikud ja ametnikud avalikustataks uue Ignalina jaamaga seonduvad majanduslikud arvutused. Samuti soovime sõlmitud ja sõlmimisel olevate lepingute iseloomu ja sisu avalikustamist. Meil on alust arvata, et kavandatava tuumajaama ehitus on Eesti majandusele ebasoovitavate tulemustega. Lisaks suurendab see projekt meie energeetilist sõltuvust välisriikidest — ennekõike Venemaast, kes on nii täna, kui tulevikus märkimisväärne tuumakütuse tarnija,” selgitas Strandberg.

Roheliste pöördumises viidatakse maailma tuumaenergeetika tänasele kogemusele, mille kohaselt tuumaenergia pole ei odavaim ega ka sõltumatum viis pikaajaliseks elektri tootmiseks.

Pöördumises tuuakse näideteks Temelini jaam Tšehhis, Olkiluoto 3 jaam Soomes ning Belene jaam Bulgaarias, mis kõik on ehituse käigus kordades kallinenud. Samuti viidatakse pöördumises tuumajäätmete ladustamisega kaasnevatele kulutustele.