Liverpooli ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et võistluste eel manustab kofeiini kolmandik kergejõustiklastest ja koguni 60 protsenti jalgratturitest.

Kunagi samuti keelatud ainete nimekirja kuulunud kofeiin tõmmati nimestikust maha 2004. aastal — väidetavalt oli dopinguküttidel liiga raske vahet teha, kas sportlane on kofeiini tarbinud seltskonnas kohvi juues või võtnud seda kui sportlikku sooritusvõimet parandavat ainet.

Kofeiini tarvitamisega ei kaasne mingeid karistusi ning seetõttu on Briti teadlaste sõnul paljud sportlased harjunud kasutama kofeiini sisaldavaid energiajooke, närima kofeiinitablette või jooma kohvi.

Uuringu läbi viinud grupi juht dr Neil Chester väitis, et kofeiini kasulikku mõju vastupidavusaladel ei saa alahinnata, lisaks muudab see sportlased erksamaks. Seejuures pole suure doosi saamiseks vajagi liitrite kaupa kohvi kaanida — energia- ja spordijookides on kofeiinisisaldus väga suur. Maailma antidopinguagentuur WADA ei soovi riskida olukorraga, kus sportlane saab karistada täiesti süütu kohvijoomise eest.