„Tänases majandusolukorras on palju toimetulekuraskustes peresid ja neil ei pruugi olla raha vaktsiini jaoks, me ei saa jätta vaktsineerimist juhuse hooleks. Vaktsiini on vaja riigi kulul kõige haavatavamatele: lapsed, rasedad ja kroonilised haiged,“ ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Heljo Pikhof pressiesindaja teatel. „Lisaks riskirühmadele peab vaktsiin jõudma ka kõikide soovijateni jaemüügis.“

Sotside hinnangul tuleb valitsusel leida raha kas haigekassa reservist või vabariigi valitsuse reservist. “Arstidele ja õdedele oleks pidanud vaktsiini ära tellima juba kevadel. Kui arstid on haiged siis väheneb valmisolek tervishoius,“ lisas Pikhof.

Epideemia Eestisse jõudes tõuseb Lääne-Tallinna keskhaigla, Tartu ülikooli kliinikumi, Pärnu haigla, Ida-Viru keskhaigla ja Narva haigla koormus, kuna nendes haiglates on nakkusosakond, kuhu gripihaiged paigutatakse. Seega võib kaasneda vajadus täiendavate voodikohtade ja lisatööjõu järele, milleks on haiglatel tarvis lisaraha, leiavad sotsid.

Eelmisel esmaspäeval esitas sotsiaaldemokraatide fraktsioon riigikogus eelnõu, mille kohaselt teeb parlament valitsusele ettepaneku koostada pandeemia korral tegutsemiseks ja tervishoiuteenuste kättesaadavuse tagamiseks tegevuskava ning esitada see 1. detsembriks riigikogule.