Mida uut toob meesõpetaja lasteaeda?

Sõltub muidugi mehest. Minu naiskolleegid armastavad mängida lastega rahulikumaid mänge, peamiselt laua- ja laulumänge. Mina mängin lastega ikka lumesõda ja jalgpalli ka. Ma ei ole veel näinud naisõpetajaid hoovi peal jalgpalli taga ajamas. Kui lastelt küsin, kes tahab jalgpalli mängida, tuleb kümnest tüdrukust alati paar-kolm tükki mängima.

Kas lasteaed on tüdrukute või poiste kasvatamise koht?

Kohati tundub, et rohkem tüdrukute koht. Haamri- ja naelatööd meil tehakse, aga lilledega postkaartide meisterdamine on siiski popim. On öeldud, et naised ei saagi poisse kasvatada ega mehed tüdrukuid. Sellega ma päriselt ei nõustu, aga on aspekte, millega naised vist ei oska hästi kaasa minna. Kui poisid omavahel kraaklevad, vaatan mina, kuidas asjad arenevad ja kas nad oskavad ise ära leppida, naisõpetajad aga lähevad kohe vahele. Nad ei suuda tüli rahulikult pealt vaadata. Minul jälle on ebamugav, kui tüdrukud nutavad ema järele. Kuidas ma lähen neid oma karuhäälega lohutama?

Kas teie rühmas on tüdrukutel ja poistel eraldi mängunurgad?

Nurgad on, kuid igaüks mängib seal, kus tahab. Eelmise rühma poisid mängisid päris tihti tüdrukute nurgas, praeguse rühma poisid nukkude ligi eriti ei lähe. Aga kui tüdrukud kodu mängivad, teevad poisid isa, poja või venna rollis kaasa.

Kas tüdrukud mängivad autodega ka?

Kogu aeg. Üks tüdruk tahtis jõuludekski autot saada. Pigem ongi tüdrukud need, kes lähevad poiste mängudega kiiremini kaasa.

Kas tüdrukud kaebavad rohkem?

Seda pole ma küll märganud. Aga tüdrukud tulevad väiksemaid asju ära rääkima. Ütlevad, et see näitas keelt ja too vaatas kurja näoga. Poistel on tõsisemad mured – keegi ei mänginud reeglite järgi ja muud niisugused probleemid. Aga siingi on aastad erinevad.

Kas teie rühmas on poiste ja tüdrukute värvid?

Poistele meeldivad tumedat värvi autod rohkem ja nad on rahul, kui neil on sinine jope. Tüdrukud eelistavad roosat ja punast. Kui naistepäeval lilli voolisime, tegid tüdrukud punaseid, roosasid ja valgeid lillenuppe, poisid siniseid ja kollaseid.

Kas teie tüdrukud tahavad olla tugevad või ilusad?

See sõltub kodust. Mõni tüdruk tahab hoopis mängu juhtida ja temale pean juuste kammimist meelde tuletama. Samas on tüdrukuid, kellele ei ole huuleläikest ja ripsmetušist midagi tähtsamat. Oleneb ilmselt sellest, kas ema ehib kodus ennast ainult pidupäevadeks või iga päev.

Ühel aastal oli meie rühmas Pipi Pikksukk väga populaarne tegelane. Siis olid ka tugevad tüdrukud moes. Praegu on Hello Kitty laste jaoks fenomenaalne nähtus ja tüdrukute hoiakud hoopis teised.

Kas lasteaiaõpetaja palk tõuseks, kui pooled neist oleksid mehed?

Seda ma ei oska öelda. Oleneb ka meestest muidugi. Kuid jõulisi sõnavõtte ja n-ö vastuhakku oleks kindlasti rohkem.

Kui läksin Tartusse lasteaednikuks õppima, oli mõnigi sõber kaasa tulemas, aga palgast kuuldes loobusid kõik. Tollal oli meestel popp nõuda palgaks 15 000 krooni.

Kas oma peres kasvatate poisse või tüdrukuid?

Meie peres on kahe ja poole aastane poeg. Käib meie lasteaias, aga mitte minu rühmas. Näeme päevas mitu korda. Lehvitame. Ta on aru saanud, et lasteaias on tema isa ja ema tööl ning tema jaoks pole aega. Minu elukaaslane töötab ka Kadrina lasteaias.

Artikkel on ilmunud Õpetajate Lehes