Songbirdi arendajad üritavad luua vabavaraliste meediatehnoloogiate ökosüsteemi, mis vabastaks kasutajad Microsoft’i ja Apple poolt pakutavatest otsast-otsani suletud meedialahendustest.
Nimetatud firmade poolt kasutatavad monoliitsed meediaarhitektuurid, mis seovad muusikapoed spetsiifiliste tarkvaraliste pleierite ja muusikamängijatega, kägistavad loovust ja innovatsiooni, kirjutab Ars Technica.

Songbird võimaldab kasutajail murda ennast lahti muusika purki panijate poolt seatud ahelaist, elavdades sellega meediateenuste ja sisujagamise osas konkurentsi ning tehnoloogiate arengut.
Sonbirdi arendaja Ian McKellar’i sõnul on „turul hetkel vähe tõsiseid tegijaid mille tõttu kannatavad peamiselt kasutajad.„

Uued protokollid, nagu näiteks BitTorrent aitavad sõltumatutel sisuloojatel omi asju paremini jagada. Olemas on samuti kasvava populaarsusega produktsioonifirmad nagu Matador, kes vilistavad autorikaitseorganisatsioonide (RIAA) liikmelisusele ja müüvad DRM-vaba (digitaalse koopiakaitseta) muusikat.

Kõik need faktorid on viinud selleni, et tekkimas on sõltumatu internetipõhine muusika ökosüsteem, mis toimib väljaspool Apple müüridega ümbritsetud aeda. Murekoht on see, et siiani ei ole nimetaud ökosüsteemil võimaluste poolest iTunes’iga võrreldavat meediamängijat. See on koht, kus tuleb mängu Songbird. „Puudu on kasutajaliides, me vajame meediainterneti jaoks oma Mozillat või Mosaic’i,“ kuulutas McKellar.

Saades innustust Mozilla edusammudest internetimaailmas, püüavad Songbird’i arendajad panna kokku veebisirvija ja meediamängija nii et „kasutajad saaksid surfata muusikas ja mängida Internetti“. Songbird baseerub mitmetel avatud lähtekoodiga tehnoloogiatel, sealhulgas Mozilla Gecko renderdusmootoril ja GStreamer multimeedia raamprogrammil.

Songbird astub arendusteel oma esimesi samme, kuid tavaarvutites on juba igati kasutatav. Laiema riistvaratoe ja parendatud kasutajaliidesega versioon numbriga 0.5 tuli välja möödunud kuu lõpus.