„Solvujaid, ülehüppajaid ja petetuid on palju,“ kirjeldas valimisnimekirjade kokkupanekut saatejuht Aarne Rannamäe. Ringkonniti hakkab tema hinnangul eriti silma Harju- ja Raplamaa, kus astuvad üles Andrus Ansip ja Mart Laar, aga ka üksikkandidaat Leo Kunnas ja Roheliste nimekirjas parteituna osalev Artur Talvik.

Samas on Rannamäe sõnul parteid üsnagi ettevaatlikud. „Väikest intriigi on küll rohkem, aga tervikuna on uusi tulijaid vähe. Parteikontorid on läinud väga kindla peale. 60-70 riigikogu kohta võib juba ette ära öelda,“ lausus ta.

Saatekülaline Sulev Valner ei pea aga olukorda sugugi halvaks, sest suur kandidaatide vahetumine viitaks kriisile ja sellele, et parteid pole oma poliitikute tööga rahul. „Miks poliitikute puhul ei hinnata kogemusi, nagu teistel elualadel?“ küsis ta.

Teine saatekülaline Peeter Kaldre märkis, et kui eelmiste valimiste põhiküsimus oli, kas võidab Reformi- või Keskerakond, siis sel korral on ilmselt rohkem küsimus selles, kui suurelt Reformierakond võidab ja kas praegune koalitsioon jääb püsima.

34 seas tähtmängijat pole

Rääkides valimistel osalevast 34 üksikkandidaadist nentis Sulev Valner, et keegi ei käsi neid valida, aga suurem valik on igal juhul positiivne. „Tore, et valikuvõimalusi on rohkem: üksikkandidaadid, kirju Roheliste ja Rahvaliidu nimekiri. Vähem peaks olema inimesi, kes võiks öelda, et mitte kedagi pole valida,“ leidis ta.

Samas märkis Valner, et ta on selles nimekirjas mõnevõrra pettunud: 34 üksikkandidaadi seas on tema sõnul küll mõningaid üle keskmise tuntud inimesi, kuid ta ei pea nende riigikokku pääsemist väga tõenäoliseks. „Ma millegipärast arvan, et selle 34 seas päris tähtmängijat pole. Ehk mõned inimesed liikusid mujale või ei kandideerinud üldse.“

Rannamäe tõdes, et üksikkandidaatide seltskond on väga kirju: nende seas on kolm kuni viis tuntud inimest, kes on oma töö, artiklite ja arvamustega avalikkusele teada, aga on ka palju „elukutselisi“ kandidaate, kes on osalenud mitmetel varasematel valimistel, ning vähem tuntud inimesi.

Kaldre nentis, et kaheldava väärtusega on mõnede parteide käitumine, kes on valmis võtma oma ridadesse suurema häältesaagi nimel ükskõik keda. Valner lisas, et teisest küljest on näha Reformierakonna enesekindlust, sest nad lasid Robert Antropovil lihtsalt IRL-i nimekirja minna.