Afganistanis demonstreerisid nüüdseks võimsa, Longbow radariga varustatud Apached Talibani ning al-Qaeda võitlejate nahal võimsalt oma surmatoovat tulejõudu.

Kogu Apache relvastus on töötatud välja selliselt, et kopterit vaenlase tulest võimalikult kaugel hoida. Nii suudavad tema raketid hävitada vastase tanke juba seitsme kilomeetri pealt ning rünnata mitmeid sihtmärke korraga. Afganistanis võimaldas kopteri erakordne manööverdamisvõime vaenlast korduvalt üllatada.

Iraagi kampaaniaga kaasnev linnavõitlus ähvardab aga peaasjalikult tankikütiks disainitud Apachesid tõsise ohuga. Kui USA üksused peaksid vajama näiteks tänavalahingutes õhutoetust, ei pruugi elektroonikast, mis peab aitama kopteritel vaenlase tule eest kõrvale põigelda, suurt abi olla.

Kopterilahingute tumedamat külge näitas ilmekalt juba kolme kümnendi tagune Vietnami sõda. New York Timesi andmetel kaotas USA armee toona 5000 kopterit, valdavalt kergerelvade tule läbi. Sellest ajast saadik on neid küll tublisti täiustatud, kuid põhinõrkus jääb kopteritel samaks — nad liiguvad aeglaselt ning madalalt.

Iraagi informatsiooniminister Saeed al-Sahaf võis pühapäeval uhkusega teatada, et kaks USA kopterit on sattunud saagiks koguni mitte armeele, vaid talupoegadele.

Ameeriklaste väitel kaotasid nad küll vaid ühe kopteri ning vaenlase armeeüksuste tule läbi.

Ka kaitsetööstusajakirja Jane’s Defence Weekly analüütik Nick Cook suhtub Iraagi versiooni skeptiliselt, pidades seda pigem lahingõhinas talumehe kujutlusvõime viljaks. Kuid päris võimatu sündmuste selline käik siiski pole:

“Ehkki Ak-47-ga Apache allalaskmine oleks raske, ei välju see võimalikkuse piiridest — näiteks kui ühtlane tuli suunata eriti haavatava süsteemi, näiteks sabatiiviku pihta,” selgitas Cook Raadio Vaba Euroopale.

Kuid üldiselt Apache vaenlase kuule ei karda. Pühapäevastest ränkadest lahingutest naasid mitmed helikopterid kümnete tabamustega, mis neid siiski alla tulistada ei suutnud. Üks Apachedest jõudis seejuures kodubaasi vaid ühe mootori toel.

Kõige ohtlikum tundub olevat Apache jaoks kopter ise. Nii kipub rakettide tulistamisel tekkiv prügi lendama sabatiivikusse, ähvardades kopterit hävinguga. Kui Kosovo konflikti ajal saadeti 24 Apachet Albaaniasse, hukkus kaks neist juba treeninglendudel — ning ülejäänutelgi jäi seetõttu lahingumöll nägemata.