Ka seekord noppis IRL üles Venemaal ilmunud artiklist „Eesti haigus“ eestlaste väljasuremise teema, milles oli mitmete teiste Riigikogulaste seas tsiteeritud ka Yana Toomi.

IRL on sellel teemal aga kirjutanud ka ise ning võiks öelda, et Vene ajakirjanik on artikliks kõige rohkem ainet saanud justnimelt IRLi esindajate sõnavõttudest. Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna (IRL) kirjutas 11. oktoobril 2012 Postimehes eestlaste väljasuremisest pealkirja all „Eesti riik põeb surmatõbe“.

17. oktoobril kirjutas Tsahkna aga samas lehes pealkirja all „Perevalimistega demograafilise vetsupoti vastu“ järgmist: „Kui me ei suuda tagada põhiseaduse preambulas sõnastatud eesmärki «tagada rahva, keele ja kultuuri püsimine läbi aegade», siis tuleb sinna kirjutada mõni muu eesmärk. Näiteks «väärikas hääbumine“.

Kuna Vene ajakirjaniku visiit Eestisse toimus samuti mullu oktoobris, siis pole ehk ka kuidagi juhuslik, et oma loo pealkirja („Eesti haigus“) on ta laenanud just Eesti enda ajakirjandusest. Selle üle pole nagu mõtet vaielda, kas vängem on Tsahkna „surmatõbi“ või Andrejeva „haigus“. Ei kujutagi ette, mida ütleks IRL siis kui keegi teine peale nende eneste julgeks rääkida „vetsupotist“.

„Väärikast hääbumisest“ ongi aga vastavalt Tsahkna üleskutsele juba hakatud rääkima. Eesti Päevalehe omaniku Hans Luige programmilises artiklis 7. jaanuaril Eesti Päevalehes ristiti see siht „Kestlikuks kahanemiseks“. Ning 25. jaanuaril raporteerib samuti Luigele kuuluv Delfi võidurõõmsalt, et president Ilves toetab samuti kestliku kahanemise ideed. Maaülikooli rektori Mait Klaasseni inaugureerimisel ütles Ilves: "Eesti elutähtis ülesanne ei ole enam tulla võimalikult hästi toime ja kohaneda katkematu kasvuga, pigem peame toime tulema paratamatu kahanemisega."

Tänase Eesti Päevalehe anonüümne juhtkiri pealkirja all „Ebapatriootlikud sõnad“ ründab ju tegelikult mitte Yana Toomi, vaid just neid seisukohti, mida on muuhulgas Eesti Päevalehes avaldanud lehe omanik Hans Luik ja sellele lähedal seisev partei IRL. Olukord meenutab stseeni Eesti sajandi filmiks kuulutatud „Hukkunud alpinisti hotell“, kus Luarvik-Luarvik ründas iseennast.

Tundub, et IRLi ja EPLi meelest on nii eesti rahvuse elu kui surm teemad, millel keegi teine ei tohi enam sõna võtta. Või kui, siis ainult sel ajal ja ainult sel viisil nagu see IRLile sobib.

Kuna tegelikult on aga just IRL kõige enam vastutav Eesti maaelu hääbumise, madala iibe ja parimas tööeas inimeste massilise väljarände eest, siis enam rahvuslikule kaardile rajatud poliit-tehnoloogia Eestis ei tööta. IRL on ka Eesti poliitikas, Euroopast rääkimata. eilne päev - väljasurev nähtus ja nad teavad seda ja sellega tulebki seletada nende ebaadekvaatseid reaktsioone.

Viimaste päevade kära Eesti meedias on ju olnud tüüpiline katteoperatsioon. „Russkii Repartjor“ võttis nii artikli pealkirja kui ka põhilise sisu Isamaaliitlase Margus Tsahkna kirjutisest. Kui paljud seda tähele panid? Seejärel aga tegi IRL oskusliku katteoperatsiooni ja veeretas selle kõik Keskerakonna kaela. Vene loole andis pealkirja Margus Tsahkna, kuigi praegu avalikkuses seotakse seda kõige enam Yana Toomiga, nii uskumatu kui see ka ei tundu olevat.