Valitsusliidu moodustamiseks on Keskerakonnal kaks varianti: kas kaksikliit Reformierakonnaga või kolmikliit sotside ja IRLiga. Vastaserakondi kammitseb aga Edgar Savisaar, kelle südameasjaks on Keskerakonna valijate tahte eest seismine. Kui Savisaarele ei oleks koalitsioonis olles teistel erakondadel omi nõudmisi peale võimalik suruda, siis Jüri suhtes ma nii kindel ei oleks. Sellepärast kõik meelitavadki Jürit, et hakka esimeheks, siis me teeme seda ja lubame toda. Aga tegelikkuses võivad Keskerakonna valijad niiviisi jääda püksata.

Pole ju saladus, et kui Jüri oli linnapea, siis nii mõnigi kord toimus pealinna juhtimine ikkagi majandus- ja kommunikatsiooniministri kabinetist. Edgar oli kogu aeg Jüri jaoks jõu ja nõuga olemas. Nii suutis Jüri oma paadikesega ähvardavatest poliitkaridest edukalt mööda triivida ja lõppkokkuvõtteks pälvida vahva ja tubli linnapea kuvandi, milles ma näen vaid head.

Usun, et Jüri on tänulik Edgar Savisaarele hea stardipositsiooni andmise eest, kuid kindlasti ei ole tema suur valijate toetus, mis jääb küll kordades alla Edgar Savisaare omale, ent on võrreldav siiski Sven Mikseri ja Keit Pentuse tulemustega, tingitud ainult ja üksnes tema põhjalikkusest ja töökusest erinevatel ametipostidel. Nimelt, linnapea positsioon annab valimistel kandidaadile automaatselt mõned tuhanded hääled juurde. Seega, Jüril vedas, et Edgar ta linnapeaks pani, mis on arusaadavalt kõvasti kasvatanud ka tema enesehinnangut. Olen kindel, et kui oleks omal ajal Kadri Simson või Tiit Terik linnapeaks pandud, oleksid ka nemad 7000–9000 häält nö koju toonud.

Jüri Ratas on kahtlematult olnud tubli ja erakonnakaaslasena ma hindan teda, kuid sama hästi, nagu mina ja paljud teised ei näe ka Rainer Vakras tänast erakonna esimeest, ei näe me ka Jüris veel ainest Eesti suurima erakonna ohjad üle võtta. Tema ja tema eakaaslaste tiivad lihtsalt ei kanna veel.

Rääkides aga Henri Kaselost, siis kõige häirivam tema loo juures oli paljude jaoks eesti ja vene rahva vahelist vaenu õhutavad elemendid, mida ta oma loos kasutas. Kaselo jättis oma arvamuslooga sallimatu inimese mulje. Elame ju kõik ühes riigis. Jaotamine rahvustunnuse alusel ja nende vastandamine on ebaeetiline, ebaeuroopalik, ebakeskerakondlik ja vaenu õhutamine isegi põhiseaduse vastane tegevus. Selliseid elementaarseid tõeteri võiks Brüsselis töötav nõunik ometi ju teada.

Karel Rüütli ja Jüri Ratas ei olevat Kaselo sõnul võrreldavad, kuna Ratase sooviks pole kindlasti Keskerakonda turule odavmüügiks viia. Väidan vastupidist, ja Kaselo teeb Karelile ülekohut, kuna Rüütli soov ei olnud Rahvaliitu põhja lasta, vaid temagi tahtis Rahvaliitu kõigest halvast päästa, mis on kindlasti ka Jüri Ratase eesmärgiks. Heast tahtest alati paraku ei piisa.

Kuidas saab Kaselo rääkida Keskerakonna isolatsioonist, kui oleme Edgar Savisaare juhtimisel mitmel korral riigis võimu teostanud ning Keskerakond teeb kohalikes omavalitsustes koostööd kõigi erakondadega. Keskerakonna isolatsioonikuulutajad murravad sisse lahtisest uksest. Tegelikult on hoopis sotsid isolatsioonis. Nad on kaotanud võimu nii Toompeal kui ka Tallinnas, nii Võrus kui ka Rakveres. Võimule on nad jäänud ainult Valgas, ja sealgi tänu heale Keskerakonnale, kes nõustus nendega koalitsiooni moodustama.

Kui Keskerakond võitis Savisaarega eesotsas nii Euroopa Parlamendi kui ka kohalike omavalitsuste valimised, siis Reformierakond kaotas need. Oravad kaotasid ka Eesti Linnade Liidu ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu valimised. Hoolimata Reformierakonna järjestikustest teiseks tulemistest, selles erakonnas ei räägita esimehe vahetamisest. Vastupidi, Ansip valiti ilma ühegi vastaskandidaadita erakonnajuhiks tagasi.

Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna esimehena ja Keskerakonna juhatuse liikmena toetan Edgar Savisaare jätkamist erakonna esimehena, kuna ainult siis võime olla kindlad, et suudame Eestile niivõrd olulise ja vajaliku jõu, nagu seda on Eesti Keskerakond, hoida iseseisva ja tugevana. Edgar Savisaar on Keskerakonna poliitilise võimekuse garant, kellel on Eesti poliitikas veel väga palju ära teha.

Keskerakonna tugevdamiseks ja edasiviimiseks on vaja just sellist töökat meest erakonda juhtima, nagu seda on Edgar Savisaar, kellel on tohutu töö- ja elukogemus, kelle poliitilistele teadmistele ei suuda keegi midagi vastu panna, kes teeb uusi häältesaagi rekordeid valimistest valimistesse ja on Keskerakonna viinud võidult võidule ning teeb seda ka edaspidi.

Autor on Keskerakonna juhatuse liige ja Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna esimees.