Kallas kinnitas, et nelja silma all toimunud kohtumisel mingisugust erilist kokkulepet ei sündinud ja see toimus tema initsiatiivil. "Soovin kohtuda kõikide oluliste inimestega, kellest võib sõltuda häälte saamine, ja Savisaar mõistagi on vägagi oluline inimene," ütles Kallas kohtumise järel Delfile.

"Soovisin uurida, kas on võimalust mingisugusel platvormil lähenemist leida, mis annaks võimalusi minu toetamiseks. Esialgne vastus oli see, et see on üliraske kui mitte võimatu. Tänasel hetkel on positsioonid lukku löödud ja kandidaadid paigas, aga samas valmidus arutelu jätkata oli ka olemas," märkis Kallas.

Reformierakonna presidendikandidaadi sõnul ootab ees kohtumine ka riigikogu Keskerakonna fraktsiooniga, kuid suuri lootusi läbirääkimistele Kallas ei pane.

"Üritame kõiki veenda, et tegemist on vabariigi presidendi valimistega, mitte parteipoliitiliste jõupositsioonide kontrollimisega. Eesmärk on leida sobiv inimene," ütles Kallas.

Reformierakonna kandidaat soovis kõigile meelde tuletada, et tegemist ei ole tavapäraste läbirääkimistega, kus erinevatel osapooltel on paketid, mille vahel püütakse kompromissi leida.

"Ei ole rohkem millega üle kaubelda peale selle, et kas see on sobiv kandidaat või mitte. Pealegi antud juhul ei ole põhjust oletada, et läbirääkimiste partnerid on väga lihtsalt äraostetavad," sõnas ta.

Ühise kandidaadi leidmine ei saa olla lüüasaamine.
Siim Kallas

Kallase arvates on murettekitav arusaam, et oma kandidaadist loobumine on lüüasaamine. "See, et määratletakse oma kandidaat, on õige. Kõik erakonnad teevad seda, on teinud, teeks igal juhul ka mina. See, et sellele kandidaadile tehakse võimalikult palju tutvustusi ja kampaaniat - jälle õige. Aga lõpuks peaks olema oluline, et ühise kandidaadi leidmine ei saa olla lüüasaamine," leidis ta.

"Kui sa käsitled neid asju niiviisi, et ühel hetkel tuleb hääled anda teisele, siis see teine on võitja, ja sina oled lüüa saanud, siis ma üldse ei kujuta ette, kuidas lõpuks president ära valitakse," tundis Kallas muret.

Seda, mis valimiskogus saada võiks, arutati Kallase sõnul Savisaarega vaid põgusalt. "Valimiskogu teema oli praktiliselt üldteoreetiline käsitlus."

Kohtumine üle pika aja

Kallase sõnul vestlesid nad vanade tuttavatena ka paljudel teistel teemadel.

Kaks veteranpoliitikut polnud omavahel pikka aega kohtunud, kuid sellest on räägitud mõnda aega.

Viimati avaldas Kallas soovi Savisaarega presidendivalimiste teemat arutada kolmapäeval, kui Reformierakonna juhatus kinnitas auesimehe erakonna presidendikandidaadiks. "Eks ma ikka esimesena Keskerakonnaga kontakteerun, sest neil oli kunagi lähteseisukoht valida president igal juhul riigikogus. Kuid vahepeal on asi edasi läinud. Nad on välja käinud oma kandidaadi, väga tubli kandidaadi," ütles Kallas Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Keskfraktsiooniga kohtus Kallas neljandal mail, kui liitus riigikogu keskfraktsiooni kutsel fraktsiooni koosolekuga, et arutada võimalust Keskerakond presidendivalimiste puhuks enda selja taha saada.

Kolmapäeval kogunenud Reformierakonna juhatus kinnitas erakonna presidendikandidaadiks auesimees Siim Kallase.

"Reformierakond võttis juba kevadel juhatuse tasemel initsiatiivi ning kutsus parlamendierakondi leidma presidendivalimistel ühisosa, eesmärgiga valida Eestile parim president Riigikogus. See soov on meil endiselt ja meie presidendikandidaat Riigikogus on Siim Kallas," ütles Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas.

Peaminister kinnitas pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut, et kui presidendi valimine riigikogus ebaõnnestub, siis on Reformierakonnal võimalus valimiskogus toetada Marina Kaljuranda.