Suurettevõtja Endel Sifi sõnul saab lõviosa Eesti riiklikust kütusevarust konflikti korral kasutada ainult eksiilvalitsus, sest see on hoiustatud meretagustes naaberriikides.

Strateegilise kütusevaru hankimise ja hoidmisega tegeleva Vedelkütusevaru Agentuuri (OSPA) majandusaruanne ütleb, et firma hoidis aastavahetuse seisuga Soomes ja Rootsis 59 protsenti riiklikest diislikütuse varudest ja 65 protsenti bensiinivarudest.

Ka tänavu sõlmitud uued hoiulepingud on sõlmitud suures osas välisfirmadega.

Samas on kõik siinsed tipp-poliitikud eesotsas president Toomas Hendrik Ilvesega rääkinud viimase aasta jooksul korduvalt Eesti energeetilisest julgeolekust ehk vajadusest ise toime tulla. Sifi sõnul oleks konflikti puhkedes peaaegu võimatu leida tanklaevu, kes toimetaksid kütuse raja tagant Eestisse.

Ja isegi kui kütus mingi nipiga siia saabuks, pole hädad lõppenud. Esimeses järjekorras purustavad vaenulikud väed sildade kõrval kütusemahutid, mis on kerged sihtmärgid ja põlevad maani maha. Nii oli see suvel 1999, kui NATO väed pommitasid Serbiat, aga ka tänavu, kui venelased laastasid Gruusiat.

Siff ja tema kompanjonid firmast Milstrand omavad aga Eestis üht erilist kütuseladu, mis peaks vastu pidama isegi 80 kilotonni võimsusega tuumapommi otsetabamusele.