Tele2 juhatuse esimees Toomas Tiivel selgitas, et nüüd asuvad nad aktiivsemalt jälgima, mida pakuvad internetis kõiksuguste tasuliste teenuste pakkujad. Nendel firmadel on sõlmitud leping mobiilioperaatoritega, mistõttu saavad operaatorid neid korrale kutsuda või üldse lepingu katkestada.

Näiteks on teada palju juhtumeid, kus põnevaid teste pakkuvatele internetikuulutustele klõpsanud inimestele, väga tihti just lastele, saabuvad hiljem kopsakad mobiiliarved.

Peale firmade tagantjärele kontrollimise ei näe aga Eesti mobiilioperaatorid praegu rohkem võimalusi, kuidas kaitsta lapsi ja noori, kes surfavad internetis mobiiltelefoni abil.

Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu sõnas, et võib-olla tekivad need võimalused tulevikus. Samal ajal aga on teada, et lapsed võivad praegu vabalt sattuda vägivaldse, pornograafilise või muul moel alaealistele mittesobiva sisuga lehtedele ja neid võidakse ära kasutada.

Euroopa Komisjon on siiani püüdnud Eestit ärgitada selles vallas rohkem pingutama, sest enamik Euroopa riike on jõudnud juba märkimisväärselt kaugemale. Euroopa Komisjoni infoühiskonna ja meedia eelmine volinik Viviane Reding saatis mullu augustis majandusminister Juhan Partsile kirja, milles avaldas nördimust Eesti tegevusetuse üle mobiiltelefone kasutavate laste kaitsel.

Näiteks Inglismaa sideoperaatorid leppisid juba mitu aastat tagasi eneseregulatsioonis kok ku. Nüüd tuleb igal mobiilikasutajal ametlikult tõendada, et ta ei ole alaealine, vastasel juhul ei pääse ta ligi suurele hulgale internetikülgedele, sealhulgas veinipoodide omadele. Näiteks T-Mobile rakendab n-ö sisulukku ehk filtrit, mis ei lase alla 18-aastaseid sobimatule materjalile ligi. Internetileheküljed, kuhu nad siseneda ei saa, on modereerimata sotsiaalvõrgustikud ja jututoad, leheküljed, kus kasutatakse regulaarselt ebaviisakat kõnepruuki, mis sisaldavad seksuaalselt visuaalset, õudus- ja äärmiselt vägivaldset materjali. See süsteem pannakse peale kõigile operaatori vahendatavatele mobiilidele, selle mahavõtmiseks tuleb taotlejal tõendada, et ta ei ole alla 18-aastane. Seda saab teha näiteks krediitkaardiga.