Mittetulundusühingu nõukogu esimehe Hagi Šeini sõnul on olukord nüüd topeltkeerulisem ning Akadeemia Nordi käitumine pole eetiline.

“Minu isiklik arvamus on, et Nordi pakkumine tuli liiga hilja. See muudab olukorra keerukaks ennekõike eetiliselt,” ütles Šein BNS-ile. “Ma ei saa nende teguviisi tunnustada, isegi kui neil on head kavatsused. Ma ei näe põhjust, miks peaks Audentesele näkku sülitama.”

Akadeemia Nordi pressiesindaja Tambet Mumma teatel võtsid võlausaldajad kolmapäeval vastu otsuse jätkata ülikooli tegevust vastavalt võlgniku pakutud kompromissettepanekule, mille järgi läheb OÜ Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahaldus Akadeemia Nordi omandusse ning uus omanik tagab Concordia ülikooli kui tervikstruktuuri jätkusuutlikkuse.

Akadeemia Nord soovib säilitada Concordia ülikooli akadeemiliste põhimõtete ning traditsioonide järjepidevuse. Tegevuskava järgi jääb Concordia eraldiseisvaks akadeemiliseks asutuseks ning ülikoolil säilib võimalus saada Concordia diplomid, teatas Mumma.

Šein ütles, et kui Audentes ning mittetulundusühing poleks kaks ja pool kuud teinud jõupingutusi, poleks koolist midagi alles. “Mina näen siin oma tööruumidest tudengeid ja professoreid,” sõnas ta. “Ülikool on minu arust seal, kus on õpetaja.”

Šein lisas, et probleem on selles, et Eestis mõeldakse ennekõike äriliselt, mitte akadeemiakeskselt. “Äri ja akadeemia kokkupanemine tuleks Eestis läbi mõelda,” ütles Šein. “Concordia juhtum näitab, et sellisel viisil nagu praegu, on ta liiga nõrgalt kokku pandud.”

Šeini sõnul on praegu kindel vaid üks asi. See, et neljapäeval algab Concordia suvesemester. Õppejõudude ja tudengitega on lepingud suvesemestriks sõlmitud, paljudega neist on mittetulundusühingul kokkulepped ka pikemaks ajaks.

Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Eestis majandusraskused ilmnesid veebruaris, kui Tallinna pedagoogikaülikoolile pakuti võimalust kool ära osta. Selgus, et koolil oli ligi 27 miljoni krooni võlga. Kooli töötajad, õppejõud ning tudengid asutasid MTÜ Concordia Akadeemiline Ühisus ning nõudsid rektori tagasiastumist. Rektor Mart Susi ning prorektor Mari-Ann Susi astusid tagasi 12. märtsil.

Samal ajal algatas Harju maakohus võlgniku enda soovil OÜ Concordia Varahalduse pankrotimenetluse. Pankrot kuulutati välja 29. aprillil. Aprilli alguses tõstis koolihoone haldaja OÜ Brem Viimsi Kinnisvarahooldus kooli võlgade tõttu senistest ruumidest välja ning õppetöö jätkus pedagoogikaülikoolis.

Aprilli teisel poolel sõlmis MTÜ Concordia Akadeemiline Ühisus AS-iga Audentes koostööleppe, mis näeb ette iseseisva ülikooli terviklikkuse säilitamise ning tudengitele ja õppejõududele õppetöö jätkamise samadel alustel senise Concordia rahvusvahelise ülikooliga Eestis.

Alates mai keskpaigast viib kool õppetööd läbi Centrali hotelli konverentsikeskuses. Kahel korrusel asuvate ruumide üüri maksab hotellile AS Audentes.

Kooli rektori kohusetäitja ametit peab aprilli lõpust rahvusvaheliselt tunnustatud akadeemik ning diplomaat Jorma Heinonen.