Saksa ajakirjale Der Spiegel antud intervjuus kritiseeris praegu gaasikontserni Nord Stream aktsionäride nõukogu juhtiv Schröder läänt ka ebaõnnestunud asjaajamises Venemaaga ning kutsus Euroopat üles tihendama suhteid Moskvaga, vahendab Reuters.

“Ma ei usu, et Venemaa harrastab annekteerimispoliitikat ja ma ei usu ka, et naastakse endise status quo juurde Lõuna-Osseetias ja Abhaasias,” ütles Schröder, viidates Gruusia mässulistele piirkondadele. “See on välistatud.”

Mõlemat regiooni tunnustab rahvusvaheline üldsus Gruusia osana, kuid nad on lojaalsed Moskvale ja piirkondade juhid on tükk aega taotlenud Tbilisist sõltumatust.

Schröderi seisukoht läheb vastuollu Saksamaa praeguse kantsleri Angela Merkeli ja Ameerika Ühendriikide seisukohaga, mille kohaselt mõlemad piirkonnad peavad jääma Gruusia koosseisu.

“Sõjalise konflikti alguspunkt oli Gruusia sissemarss Lõuna-Osseetiasse. Me ei peaks asju segi ajama,” ütles Schröder, vastates küsimusele, kes on Gruusia ja Venemaa vahelise vägivalla puhkemise eest vastutav.

“Minu seisukoha järgi on lääs teinud suhetes Venemaaga palju suuri vigu,” lausus Schröder.

Saksamaa endine kantsler kutsus Euroopa Liitu üles jätkama kavadega sõlmida Moskvaga strateegilise partnerluse leping, öeldes, et Euroopa riskib mõju kaotamisega ja tõukab Venemaad Hiina poole, kui ei tee Moskvaga koostööd.