Käisin mõni aeg tagasi Kadriorus moodsas kohvikus. Ja lugesin selle teadetetahvlit. Seal oli ainult ühte sorti teateid.

Mida siis reklaamitakse trendikale, moodsalt keskkonnateadlikule naisele (või miks ka mitte mehele), kes elab eliitlinnaosas? Joogakursus. Hingamisteraapia koolitus. Saad hingamisõpetajaks! Kursus Tiibeti surnuteraamatu põhjal. Mingi Ameerika "väelauliku" kontsert Lilleorus. Mis veel: jooga. Veel kord jooga. Jooga emale ja lapsele. Tantrakursus. "Armastuse laager" vaid 220 eurot. Mingi kahtlane "transpersonaalse psühholoogia" ja "hüpnoteraapia" erakool, mida juhib poolakas, kes näeb välja nagu vuntsidega pornostaari Ron Jeremy kaksikvend.

Üldiselt on Eestis uskumatu hulk inimesi, kellel on nõiavõimed. Nende endi arvates, loomulikult.

Nagu lugesin hiljuti Delfist „Ülle Lichtfeldtis voolab nõiaverd: naine oskab asju ette näha ja märke lugeda“. Nagu artiklist näha, oskab tuntud näitleja lugeda järgmisi märke: kui harakas kädistab akna taga, tuleb surm. Kui näed end unes pulmakleidis, jääd haigeks. Kui näed aga unes surnud sugulasi, ei tohi neile midagi anda. Vastu võtta aga võib.

Kui matusel nätsu närid, lõpeb raha otsa

Mu pooleldi Prantsusmaal elav sõbranna tsiteeris seepeale maailmakuulsat loogikaprofessorit Raymond Smullyani, kes muuseas alustas ise mustkunstnikuna: „Ebausk toob õnnetust“. Samuti on Prantsumaal selle ebausuga natuke teised lood: nimelt ei tohi unes surnute käest just nimelt mitte midagi vastu võtta, see toovat õnnetust. Ma loodan, et see Ülle Lichtfeldt ei sõida kunagi Prantsusmaale ega näe seal unes surnud sugulasi ega astu nendega mingitesse tehingutesse.

Või näiteks eelmise nädalavahetuse Õhtuleht. Siingi on palju kirjutatud märkide lugemisest ning ennetest. Keegi vägevaks loitsijaks tituleeritud Kivilinna Anna teab, et kõigi Eesti rahva hädade põhjus on, et matustel tehakse mingeid pisiasju valesti. Näiteks jäetakse mobiiltelefon sisse või näritakse näiteks nätsu. Siis läheb äril halvasti ja raha lõpeb otsa.

Samuti rõhutab Õhtulehes üks teine sensitiiv, et ohtlik on kasutada asju, mille kunagine omanik on surnud. Kummaline, ma pole märganud, et inimestel, kes suudavad endale antiikmööblit ja vanu ehteid lubada, erakordselt halvasti läheks... Eriti rahaliselt, kusjuures.

Ja kolmas märkidelugeja sensitiiv nädalavahetuse Õhtulehes teatab, et raudnaela leidmine toob rahalist edu, seevastu roti ja hiire nägemine ennustab vaesust, kadu, pankrotti ja surma. Samas artiklis on välja toodud lihtne seletus Eesti suurele abielulahutuste arvule. Nimelt halba õnne toovate pärlite kasutamine pulmakleitide juures! Lihtsad lahendused tõeliselt keerulistele probleemidele!

Kas tantrismikursus või meditatsioonilaager?

Ma ise sain ka märgi, et pean selle New Age`i teemalise artikli kirjutama. Nimelt põrkasin ma linnas kokku dokumentaalfilmide režissööriga, kes ütles, et on mu blogi andunud lugeja. Ja et eriti meeldib talle see, et kirjutan küüniliselt esoteerikast.

Ma ei suhtu tegelikult igasugu müstitsismi ühemõtteliselt halvasti. Kindlasti mitte. Iroonilisel kombel on isegi mu haridus tegelikult üsnagi New Age'i hõnguline. Olen nimelt lõpetanud Jaan Toomiku asutatud interdistsiplinaarsete kunstide magistrantuuri esimese lennu. Kahtlemata oli idamaade õpetustel, šamanismil ja tuntud esoteerikute õpetustel Castanedast Oshoni enamiku meie õppejõudude maailmapildis oluline roll. Kas kunagi varem või hiljem on mõne Eesti kõrgkooli magistrandide õppekavas olnud kohustuslikud tai chi tunnid?

Usun, et oma niiöelda akadeemilise hariduse tõttu olen esoteerika suhtes küllaltki tolerantne ning sedagi, et paljud niinimetatud sensitiivid seletavad omal lihtsavõitu kombel lahti näiteks universaalseid moraaliseaduseid. Nagu üks mu kursusekaaslane seda väljendas: ühel hetkel sai ta aru, et karma ja imago on üks ja sama asi...

Ühtlasi usun ka samavõrra kindlalt, et ebausk oma klassikalisel kombel toob tõepoolest õnnetust. „Märke“ pole tingimata vaja lugeda üle tee läinud mustast kassist ega olla oma plaanide tegemisel taolistest „ennetest“ sõltuv. Ja et pärast Freudi ei ole unenägude seletused tingimata nii lihtsad kui meie esivanematel...

Põhjus, miks nii paljud noorepoolsed, haritud ja edukad inimesed Kadriorus asuva moodsa kohviku teadetetahvlil reklaamitavate asjadega nii totaalselt kaasa lähevad, võib olla vägagi lihtne. Nimelt üleüldise kultuurilise silmaringi puudumine, mida omakorda põhjustab pingeline tööelu ja vähene vaba aeg. Kui üle tüki aja loetud raamat on stressis ja väsinud inimesel Paolo Coelho või mõne kohaliku tuntud esoteeriku oma; kui sellelt ületöötamise ja kitsa silmaringi baasilt sattuda otse tantrismikursusele või meditatsioonilaagrisse, võib tõesti kõike korraga liiga palju saada.

Ebausk ja fanatism segatuna harimatusega on päris kindlasti palju kurjakuulutavamad märgid kui pärlid pulmakleidil...