Nikotiinisõltlastele saabus tänavu rõõmusõnum: hiinlased leiutasid elektroonilise sigareti, mida võib karmidest euroseadustest hoolimata vabalt pruukida nii baarides kui lennukites. Tuhka ei teki, tuleohtlik pole, vaheta aga kapslit ja täida akut! Erilisi lootusi uuele tootele panid suitsetamisest loobujad. Läks lahti uudistoote tellimine internetist.

Suur aga oli Eesti suitsumeeste üllatus, kui nende tellitud kraam tollis kinni peeti. Ravimiamet ütles, et e-sigareti näol on tegemist meditsiiniseadmega ning nikotiinikapsel on ravim.

Ravimitega kauplemine interneti vahendusel on aga Eestis keelatud.

Mustamäe üheksakorruselise paneelmaja korteri sektsioonkapi riiulid on tihedasti täis sigaretikarpe. Siin asub osaühingu Elgery kontor, kus vahendatakse Sedansa kaubamärgi tooteid. Need pole toidupoe lettidelt tuttavad surmaähvardustega disainitud suitsupakid. E-sigaret on ülemaailmne uudistoode, mis alles rajab endale teed suurde bisnisisse ja inimeste harjumustesse-vajadustesse.

Sigaret, jah, näeb ehe välja. Ent ainult kaugelt vaadates: ta hõõgub, kuid ei põle, ta ajab tossu välja, aga see pole sigaretisuits, ta isegi ei pruugi sisaldada nikotiini. Veel ebamäärasem on e-sigareti juriidiline staatus. Ta nagu on lubatud ja ei ole ka.

E-sigarettidega internetis kauplemine on Eestis keelatud…aga Elgery OÜ on siiski endale osanud mõningaid müügiõigusi välja kaubelda. Ühesõnaga, e-sigaret asub selles hallis tsoonis, kus suhtumine temasse sõltub kellegi veenmisoskusest ja kellegi heast tahtest.

…Selle aasta varakevadel juhtus Oliver Lehtsaar mingist saksakeelsest raadiojaamast kuulma jutukatket elektroonilisest sigaretist. Sealsamas helistas ta Sven Kotkele ja teatas, et selle äriidee nopivad nad üles. E-sigarettide maaletoomisest ja toimetamisest adressaatideni sai algajate ettevõtjate elu esimene äriprojekt. Tundus, et ettevõtmisel on jumet. Nad tegid pahaaimamatult reklaami, tellijaid jätkus, jõudsid väärika Stockmanni sisseostjadki kauba minekus ära veenda.

Paraku kestis muretu askeldamine vaid mõni lühike nädal,. Siis ärkas ravimiamet. „Suur osa meie energiast kulubki ravimiametiga suhtlemise peale,” ütleb Sven Kotke. Stockmannist öeldi, et segane värk ja tõsteti toode leti alla ametnike selgemat otsust ootama.