Selline maskuliinne pilt oli maalitud ei kellestki muust kui Saatanast. Väidetakse, et araablased ja aafriklased omavad hoopist erinevat kehalõhna, kui läänemaised inimesed ja sealsamas Toledos tähendati üles, et Saatan “lõhnab kergelt väävli järele”.

Enne, kui mõelda nende kahe eelmainitu omavahelisele seosele, tuleks meil pisut süüvida keskaegsetesse seisukohtadesse naiste puhul. Naisest ei arvatud kuigi palju, kujutleti, et nad on mingid “looduslikud olendid“ — meestest palju tobedamad, füüsiliselt nõrgemad, kuid siiski ohtlikud. Ohtlikud seksuaalsed olendid, nagu 1500ndatel aastatel tavatses kirjutada Prantsuse mõtleja Jean Bodin.

Hirmu tekitavad naised

Mehed kartsid naisi. Mehed kartsid, et nad ei suuda piisavalt naist “seksuaalselt rahuldada”. Meestel on pea alati alateadlik hirm, et äkki soovib naine veel ühte vahekorda, võib-olla kohe vahetult pärast seda esimest korda — “Mis siis, kui ma ei suuda?”

Paljas mõte, et mehepoeg võib konkurentsist välja langeda tänu mõnele teisele mehele, kes “seda” suudab mänglevalt kolm korda järjest, oli ju õudust tekitav. Iseäranis, kui selleks juhtuks olema mõni must, araablane või koguni Saatan ise. Keskaegsel mehel oli selline hirm naha vahel.

Kuid keda siis ikkagi karta, kes on see ülim konkurent? Loomulikult Saatan, sest ainult tema võis naise seksuaalnälga täielikult rahuldada. Õnneks oli võõramaise päritoluga mehi keskaegses Euroopas vähe ja seetõttu ei kujutanud nad endast veel mingit tõsisemat ohtu mehele.

Seksi eest tuleriidale!

9.mail aastal 1460 leidis Prantsusmaal aset karm kohtuotsus, mis mõistis neli naist tuleriidale, kuna auline kohus leidis, et naised olid olnud vahekorras Saatanaga, sooritanud mõrva, rüvetanud kiriklikke sümboleid ja — pikas süüdistuste loetelus viimasena — olid mingi salapärase pulbri ja teiste lubamatute vahenditega hävitanud vilja, viinamarjapuid ning teisi taimi. Just selle viimase süüdistuse alusel kuulutati nad nõidadeks ja saadeti tulesurma, kuid eelkõige siiski seetõttu, et nad tahtsid seksi. Palju seksi. Ja seda nad said “tänu” Saatanaga sõlmitud “lepingule”.

Alateadlik hirm, et selline seksrevolutsioon võiks levida ja naiste hulgas valdavaks muutuda, sundis mehi naisi karmilt paika panema ja ohjeldama! Kiriklikud nõiaprotsessid aastatel vahemikus 1200 kuni 1700 näitasid selgelt, et naised olid ühed liiderlikud olendid. Jean Bodin, kes oli kuulus oma kõnedega naistest, kes “piinlesid” raskete nümfomaania sümptomite käes, oli ometi nõiaprotsesside vastane. Kuid mitte seetõttu, et ta poleks uskunud Saatana ja nõidade olemasollu, vaid hoopis põhjusel, et nende nõiaprotsesside kohtulik uurimine ei baseerunud korrektsel teaduslikul alusel.

Bodin rajas koolkonna, kes tahtis ülirangeid seksuaal- ja eraelulisi reegleid ühiskonnas. Oldi veendumusel, et naisi tuleb rangelt distsiplineerida. Näiteks võeti seadusandluses vastu täielik keeld naiste onaneerimisele ehk masturbatsioonile. Seadusega keelati kõik teised asendid peale misjonäriasendi — mitte mingil juhul ei tohtinud naine olla vahekorra ajal mehe peal. Ajastule kohaselt oli mõlema seaduse rikkumise karistuseks surm. Bodin’i ja tema koolkonna eesmärgiks oli ohjeldada naise seksuaalsust, et Saatanal poleks võimalik naist kiustusse viia.

Ürgne alateadvus

Sellest päevast, kui naine süütas tule oma koju jõudnud mehele, ei pidanud mees enam süütama tuleriita oma “nõiast” naisele. Kui keegi loodab, et selline oli elu ainult keskajal, tasub mõtiskleda, miks USAs veel 50ndatel musti afroameerika mehi lintšiti ja jälitati. Või 90ndate alguses, kui uusnatsid heitsid pomme ja Molotovi kokteile põgenikelaagritele Rootsis. Või veel üsna hiljutised intsidendid skinheadide ja mustanahaliste vahel meie enda koduses Tartus.

Ma olen täiesti kindel, et põhjuseks on just seesama keskaegne hirm, et nende naised ja — tänapäeval miks mitte — meessoost homoseksuaalsed rahvuskaaslased, hiilivad salaja öösel mustade meeste juurde või lausa põgenikelaagrisse.

Võib-olla oleks üheks võimaluseks rassismist vabanemiseks, kirjutada sundkorras kõigile neile võõramaalaste foobia käes vaevlevatele meestele välja paar tabletti Viagrat.