Eesti ringhäälingu (ERR) nõukogu kinnitatud korras on öeldud, et Eesti rahvusringhääling lähtub presidendi valimiste kajastamisel auditooriumi igakülge informeerimise vajadusest ja järgitakse kandidaatide võrdse kohtlemise ning poliitilise tasakaalustatuse ja erapooletuse põhimõtteid.

Eraldi punkt on valimiste kajastamisest ERRi teleprogrammides, kus on märgitud, et ETV korraldab otse-eetris ühe kuni kolm väitlussaadet presidendi kandidaatide osavõtul. Siin pole küll rõhutatud eraldi, et juttu on ametlikest kandidaatidest, kuid ERRi juhatuse liige Ainar Ruussaar kinnitas Delfile, et teisiti korda tõlgendada ei saa. "See on ikka ametlike kandidaatide debatt, muidu ju sellist korda ei oleks vaja," rõhutas ta.

Ruussaar osutas, et ERR on kogu presidendivalimiste kampaania vältel lähenenud ajakirjanduslikult ja pole ühtegi kandidaati vältinud ega eelistanud. "Kõik on saanud sõna, on olnud debatte teleekraanil. Selle korra mõte, mida ringhäälingu nõukogu kinnitab, on ikkagi see, et [debatis saaksid osaleda] ametlikud kandidaadid," kordas Ruussaar.

Küsimusele, kas pole soovi kutsuda saatesse ka need kandidaadid, kes esitatakse pärast esimest vooru, vastas Ruussaar, et selline soov on kahtlemata. "Aga me ei saa kutsuda neid enne esimest vooru. Tahtmine muidugi on, aga see on kord ja seda korda ei ole kehtestanud rahvusringhääling, vaid see on seadusest tulenev nõue, mille on kehtestanud rahvusringhäälingu nõukogu," selgitas ta.

Ametlike kandidaatidega debati korraldamine on keeruline

Ruussaar lisas, et õnneks on pühapäevasest debatist kõrvale jääv Siim Kallas varasematest debattidest osa võtnud. "Kui kutsume Kallase, siis peame kutsuma ka teised, kes ei ole ametlikud kandidaadid," nentis Ruussaar. Tema sõnul võiks see aga olla esiteks eksitav neile, kes jälgivad esimest vooru ja avastavad, et kõiki debatist osavõtnud kandidaate kandideerimas ei olegi. Teiseks rikuks ERR sellega seadusest tulenevaid nõudeid.

Samasugune kord oli Ruussaare sõnul kehtestatud ka viis aastat tagasi, siis oli aga olukord teine. "Probleemi ei olnud, sest oli kaks kandidaati," sedastas Ruussaar. Nüüd aga saab ilmuda sõltuvalt sellest, kas näiteks Siim Kallas osaleb või ei osale debatil, kaks erinevat pealkirja: "ERR ei luba Kallast ekraanile" ja "ERR rikub seadust", mis mõlemad on Ruussaare sõnul iseenesest emotsionaalselt õiged.

Ruussaar lisas, et ka ajakirjanduslikus mõttes on ta kehtestatud korraga rahul, sest ERR on alates varakevadest teinud tohutul arvul debatte ja intervjuusid kõigi kandidaatidega. Küll aga nentis ta, et keeruline on teha korrale vastavat debatti ametliku kampaania ajal, sest see periood on väga lühike. Nimelt saab kandidaate esitada neljapäeva hommikust laupäeva õhtuni ning esimene voor toimub juba esmaspäeval, nii et kandidaatide esitamise lõpptähtaja ja esimese vooru vahele jääbki vaid pühapäev.

Eriti keeruline on seetõttu teises voorus osalevate kandidaatidega, kellega debatti korraldada ei jõuagi, sest teise vooru saab kandidaate esitada teisipäeva hommikul, mil vaid paar tundi hiljem algab ka valimine. Küll aga on võimalik korraldada teledebatt valimiskogus ülesseatavate kandidaatidega ja see on ka plaanis. Sealgi on aga võimatu korraldada teledebatti ametlike kandidaatidega kahe vooru vahel.