Kuhu allilma kombitsad õieti välja jõuavad? Millise villa või kultuurikeskuse ruumidest Eesti pealinna õigupoolest juhitakse?

Eile hommikul lasti kodumaja ees maha 32aastane vene ärimees ja Rahva Usalduse nimekirjas linnavolikokku kandideerinud "poliitik" Marian Haitov. Politseiallikate väitel oli tulistatud 7,65kaliibriliste kuulidega. Sellised on tavaliselt laetud Brauningusse, allilma lemmikrelva. Sügisel Keskturu lähedal tapetud endine aselinnapea Mait Metsamaa langes sarnase relva läbi ja täpselt samamoodi tegutses mõrvar ka keskturu komandöri Vadim Polshtshuki atendaadil. Selliseid tapariistu valmistatakse tellimustööna Kohtla-Järvel, hinnaks umbes 2000 USA dollarit tükist. Mariani isa on kohalik ajakirjandusmagnaat, kirjastuse Rukon-Info omanik, ajalehtede Estonia, Vesti ja Antenna väljaandja Vitali Haitov, kes on 1985. aastast ka Mere puiesteel asuva Tallinna ohvitseride maja, praeguse Vene kultuurikeskuse juht.

Tallinna vene kogukonna poliitilises elus on endisel laevastiku ohvitseride majal (DOF) alati olnud keskne koht: hoone keldrikorrusel on suurepärane piljardisaal, mille alaliste külaliste hulgas on mitu Tallinna allilma juhtfiguuri. Seal on tulistatud inimesi, neid haavatud ja tapetud. Läinud suvel oli maja juurde pandud kellamehhanismiga lõhkekeha, mis õnneks ei plahvatanud.

Ohvitseride maja ümber kogunenud vene grupeeringud on vastuolus nn. Keskturu ehk Polishtshuki inimestega.

Edgar Savisaar on ohvitseride majaga seotud inimesi mafiosodeks nimetanud.

Haitovi kaaslane Gennadi Ever (endise nimegaGrigorjan) aga jutustas Eesti Ekspressile, kuidas Vadim Politshtsuk püüdis vahendada restoranis Kim Tallinna volikogu esimeest Edgar Savisaart ja et viimane lubas ohvitseride maja Everile miljonikroonise altkäemaksu eest. Marian Haitov oli Eesti allilmas üks kõrgeima taseme tegijatest. Tema autoriteet allilmas põhines rahal ja heal mõtlemisvõimel. Politseinikud paigutavad Haitovi mõjukuselt ühele reale seni avalikkuses allilmaliidritena tuntud Jevgeni Kolesnikovi, Nikolai Tarankovi ja Oleg Lvoviga.

Haitov tundis hästi mitmeid Tallinna politseinikke. Väidetavalt kinkis Haitov eelmisel aastal pool miljonit krooni väärt rohelise maastikuauto Nissan Patrol varavastaste kuritegude osakonna juhtivinspektorile Sergei Jeloshvilile. Keskerakondlasest ekskriminaalpolitseiniku Koit Pikaro väitel valis Marian Haitov isiklikult välja Tallinna linnavalitsuse korrakaitsenõuniku Aare Tederi.

Rukon-Info "ärimeetoditest " võivad rääkida eesti rõivatöösturid, kes olid ennast sisse seadnud Kopli endises lasteaias, mille ootamatult erastas Haitovi firma. Kui õmblustöökoja ümber hakkasid tiirutama mustad dziibid, siis hoolimata kehtivast rendilepingust kolisid õmblejad sealt puiklemata välja. Sinna pidid kolima vene ajalehtede toimetused. Ohvitseride maja ümber kogunenud vene keelt kõnelevad tegelased on püüdnud ka Eesti poliitikas osaleda. Tänu omavahelistele tülidele pole neil õnnestunud kuigi jõulist vene poliitikat luua, kuid häälekogujatena on nad eesti poliitikutele olulised.Nende soovidega on eesti poliitikud alati arvestanud. Üks nö asjatundja ütles vahetult pärast Mait Metsamaa tapmist, et ta on valmis oma vanad püksid ära sööma, kui Metsamaa mõrv lahendatakse. Sellised Ristiisa-laadis vendetta-kuritööd jäävadki lahendamata.

Ja mis peaks linnakodanikule allilma omavaheline arveteklaarimine korda minema? Siiski-siiski. Kui iga turult ostetud kaalika hinnast veereb kroonike maffia ühiskassasse, kui linnakodaniku palgal olev korrakaitsenõunik ja uurija on linna ristiisa sõbrad, siis muutub ka ristiisa lein üldrahvalikuks leinaks.