"Maailma terviseorganisatsiooni ja Praxise eksperdid, Riigikontroll ning arstide liit on poliitikutele korduvalt südamele pannud, et on vaja põhimõttelisi otsuseid meie tervishoiusüsteemi püsimise ja rahastamise jätkusuutlikkuse tagamiseks," ütles arstide liidu president Lembi Aug. "Seepärast otsisime valimisprogrammidest süsteemseid muudatusi ja lahendusi, kuid kahjuks ei leidnud," lisas ta.

Kavas on erakondade tervishoiulubaduste lühitutvustus ja diskussioon. Arstide liit esitab ka oma ettepanekud.

Reformierakond esindav minister Urmas Kruuse tõdes, et tervishoiutöötajate äraminek on vähenenud. Statistikale toetudes rääksi Kruuse, et suuremates keskustes ja haiglates on ravijärjekorrad pikemad, mis tähendab, et inimesed usaldavad neid rohkem, kuid lihtsamate juhtumite korraldamine peaks tema sõnul toimuma maakonnakeskustes.

Sotsiaaldemokraatlikku erakond (SDE) esindav Eiki Nestor märkis, et 13 protsendist maksurahast ravirahaks ei piisa ja mingi osa tervishoiukuludest tuleb katta riigi muude vahendite arvelt. „Riik võiks väljamaksud pensionite pealt maksta veel 13 protsenti lisaks ja anda see haigekassale,“ pakkus Nestor. Ka mingi osa teenustest, näiteks perearsti teenus, võiks olla kinni makstud riigi muudest tuludest.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) esindav kirurg Tiit Meren tõi välja isiklike tervisekontode süsteemi idee, et patsient tajuks, mis konkreetne teenus maksab ja see võiks olla e-tervises ka nähtav. „Siis on ka lihtsam aru saada, missugune on patsientide omaosalus,“ sõnas Meren.

Perearstiteenus peab Mereni sõnul olema seal, kus on inimesi ja see ei tohi olla allutatud haiglatele. „Haige hakkab liikuma perearsti juurest, lõpetame ära tungi EMOdesse,“ lubas ta ja lisas, et personaalne digitaalne haiguslugu annab korrastatud meditsiiniandmed.
Keskerakonda esindav Viktor Vassiljev tõi välja, et nemad lubavad hambaravihüvitist 200 eurot kolme aasta peale ja ravimite käibemaksu alandamist viiele protsendile. „Et kõigis maakondades oleks oma haigla, lisaks naistele korraldatakse ka meestele sõeluuringuid ning ravimite infolehtede oleks kättesaadavad ka vene ja inglise keeles,“ loetles Vassiljev.

Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) eestkõneleja Kristiina Ojuland tõi välja, et tervishoiureformiks tuleb teha pikaajaline plaan ja seada eesmärgiks viia tervishoiu rahastamine Euroopa Liidu keskmisele tasemele. „Kahtlemata ei saa seda kohe teha, aga plaan peab selleks olema,“ tunnistas Ojuland.

Vabaerakonda esindav Veiko Herodes avaldas arvamust, et koolimeditsiin on praktiliselt välja suretatud. „Perearstikeskustele me ütleme jah, kui nendes hakkavad toimuma ka valved, et langeks EMOde koormus,“ rääkis ta. Herodese sõnul tuleb eriarstide rotatsioon maakondadesse patsientidele mugavam ja kokkuvõttes ka riigile odavam. „Maakonnahaiglatest on ressursse ära võetud, arstid on ära võetud, kuid sellegipoolest nad teevad head tööd,“ rääkis Herodes. Tema sõnul on ainus võimalus rahastust juurde saada on peatada inimeste väljavool Eestist.

Rohelised, keda esindas Aleksander Laane, kaotaksid ära erisoodustusmaksu tervishoiuteenustelt, sest see paneks ettevõtjaid muretsema oma töötajate eest. Rohelised teeks tema sõnul ära ka tööõnnetuse- ja kutsehaiguskindlustuse reformi nii, et see oleks tööandjate omanduses ühistuline kindlustusselts.
EKRE nimekirjas kandideeriv Mare Liiger pakkus välja, et tervishoidu saaks raha juurde alkoholi aktsiisist. „Võtame ära nendelt, kes on meie leivaisad ehk neilt, kes arstidele tööd juurde tekitavad,“ rääkis Liiger.

Liiger pakkus välja, et perearstikeskuse juures peaks töötama üldarsti valveteenistus, sest sellega saaks vähendada EMO koormust, ühtlasi saaks siit raha kokku hoida, sest EMO teenus on kallim kui perearstiteenus. EKRE hinnangul võiks tema sõnul haigekassa kõrval olla ka erameditsiini kindlustus.

Iseseisvuspartei esindaja Raivo Orgusaar rääkis, et aeg on minna tagasi loodusesse, sest elueliksiir on looduses loodud ja toit peab saama meie ravimiks. Poodidest tuleb välja viia margariinid, GMO põhised toiduained, lasteaedadest ja koolidest välja viia kahjuliku toidu ja kui inimesed õpivad taas vett jooma, siis saab ka nende tervis korda.

Lisaks tuleb koolidest välja võtta WIFI, sest WIFI on noorte viljatuse peamine põhjus.

Viivi-Helbe Peljuhhovska Vasakerakonnast näeb, et esmatasandi arstiabi on hetkel rahuldav, kuid see võib muutuda mitterahuldavaks. Raviraha peab kindlasti suurenema, üheks katteallikaks on aktsiis või tuleb vähendada erakondade rahastamist.

Erakondi esindavad: Reformierakond – Urmas Kruuse, SDE – Eiki Nestor, Keskerakond – Viktor Vassiljev, IRL – Tiit Meren, RÜE – Kristiina Ojuland, Vabaerakond – Veiko Herodes, EKRE – Mare Liiger, Rohelised – Aleksander Laane, Vasakpartei – Viivi-Helbe Peljuhhovska, Iseseisvuspartei – Raivo Orgusaar.