Lisame Seederi pöördumise täismahus:

"Lugupeetav valimiskomisjoni esimees

Presidendi valimised riigikogus peaksid olema poliitilise kultuuri eeskuju. Pöördun teie poole aga murega, mis eelnevat ei kinnita.

Vastavalt presidendi valimise seaduse paragrahv 1 lõikele 3 valitakse president salajasel hääletusel. Hääletuse salajasuse nõue on olemuslik demokraatia printsiibi realiseerimise tagatis.

Eilsel esimesel hääletusvoorul on mitmed riigikogu liikmed jäädvustanud oma tahteavalduse ja seda avalikkusele esitanud. Ajakirjanduse vahendusel olen teada saanud, et mitmes riigikogu fraktsioonis on arutatud või kavatsetakse arutada kollektiivse hääletuse fikseerimiseks pildistamise kohustust mobiiltelefoniga, et seda hiljem kokkuleppe alusel esitada.

Et tagada hääletamise salajasuse järgimine vastavalt presidendi valimise seadusele, palun vabariigi valimiskomisjoni selgitust alljärgnevatele küsimustele.

1. Kas vabariigi presidendi valimise seaduses sätestatud hääletamise salajasuse nõudega on kooskõlas isikute omapoolne tahteavalduse esitamine valimissedeli pildistamise kaudu?

2. Kas vabariigi presidendi valimise seaduses sätestatud valimise salajasuse nõudega on kooskõlas võimalikud kollektiivsed kokkuleppelised või kohustavad otsused Riigikogu liikmetele jäädvustada oma tahteavaldus valimiskabiinis ning hiljem esitada seda fraktsiooni või muu kogu liikmetele või avalikkusele?

3. Kas valimiste salajasuse nõude ulatusliku rikkumise puhul võib arvesse tulla presidendi valimise kehtetuks tunnistamine ning seetõttu on asjakohane kutsuda üles Riigikogu fraktsioone ja liikmeid sellest hoiduma?

Helir-Valdor Seeder
Riigikogu aseesimees"

Valimiskomisjon peaks Seederi pöördumist arutama kell 11 algaval koosolekul, kui kinnitatakse ka riigikogu teise valimisvooru presidendikandidaadid.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et mitmel Reformierakonna saadikul oli eile peale esimest hääletusvooru ette näidata hääletuskabiinis telefoniga tehtud foto sedelist, kus ristike on Eiki Nestori nime taga. Üks neist oli Aivar Sõerd, kes postitas foto ka sotsiaalmeediasse. Seejärel avalikustasid oma valiku ka paljud teised, kuid mitte näiteks Yoko Alender ja Remo Holsmer. Alender ja Holsmer on Marina Kaljuranna kandidatuuri toetajad nagu ka Eerik-Niiles Kross, Keit Pentus-Rosimannus ja Liina Kersna.

Täna on Reformierakonna presidendikandidaadi Siim Kallase kord lavale astuda. Erakonnale on tähtis, et Kallas ei kaotaks samamoodi omaenda erakonna hääli. Hirm, et eile toimunust innustust saanuna võib keegi veel Kallase toetamisest loobuda, on arusaadavalt reaalne. Kas kohustuslik sedelite pildistamise käsk? Taavi Rõivas ütles Päevalehele antud intervjuus, et sellist asja kindlasti ei tule.