Enamikus kõrgkoolides on õppeaasta avaaktus esmaspäeval või kolmapäeval, mõni aktus on juba toimunud või leiab aset nädalavahetusel.

Eesti põllumajandusülikool teatas president Arnold Rüütli, keskkonnaminister Villu Reiljani ja Tartu maavanema Eha Pärna osalemisest õppeaasta avaaktusel 1. septembri keskpäeval.

Peaminister Juhan Parts, haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ja Tartu linnapea Andrus Ansip osalevad Tartu ülikooli avaaktusel esmaspäeval, 30. augustil kell 10.

Valitsuse pressibüroo teatel osalevad peaaegu kõik ministrid mõne kooli, peamiselt gümnaasiumide avaaktusel. Sotsiaalminister Marko Pomerants käib Väike-Maarja õppekeskuses, põllumajandusminister Ester Tuiksoo Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis ning rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo avab renoveeritud Maidla põhikooli.

Tallinna pedagoogikaülikool avab õppeaasta avaaktusega esmaspäeval kell 11 Salme kultuurikeskuses. Ka Eesti muusikaakadeemias on avaaktus esmaspäeval kell 12. Eesti mereakadeemia alustab õppeaastat esmaspäeval kell 8 piduliku rivistusega Mustakivi õppehoone lipuväljakul.

Esmaspäeval alustab ka Viljandi kultuuriakadeemia, kus suur avaaktus on kell 12. Akadeemia infoteaduse ja raamatukogunduse tudengite avaaktus on 3. septembri keskpäeval.

Kolmapäeval kell 14 on akadeemia Nord aktus ülikooli ringauditooriumis ja kell 15 sisekaitseakadeemia avaaktus akadeemia lipuväljakul. Rahvusraamatukogus on kolmapäeval kell 12 Estonian Business Schooli avaaktus ja kell 15 Euroülikooli avaaktus. Eesti humanitaarinstituut avab õppeaasta kolmapäeva keskpäeval ajaloo instituudis.

Pühapäeval, 29. augustil annavad õppeaastale avalöögi Concordia, mille ingliskeelne avaaktus on kell 12 Narva maantee hoones, ja Audentes, mille venekeelne avaaktus on kell 15 ja eestikeelne avaaktus kell 17 Tondi tänava õppehoones. Audentese Tartu õppehoones on avaaktus pühapäeval kell 16.

Tallinna tehnikaülikooli ja IT kolledži avaaktus oli ära juba reedel. TTÜ Kuressaare ja Virumaa kolledži avaaktus on esmaspäeval.

Ka enamikus Tartu ülikooli kolledžites ja teaduskondades on avaaktused esmaspäeval. TÜ õigusinstituudi avaaktus on Eesti rahvusraamatukogus 31. augustil, TÜ Pärnu kolledži avaaktus 1. septembril sanatooriumis Tervis ja TÜ Euroopa kolledži avaaktus 3. septembril Tartus ülikooli aulas. TÜ avatud ülikooli avaaktus on peahoone aulas 30. septembril.

Tallinna pedagoogikaülikooli kolledžitest on avaaktused Haapsalus 31. augustil kell 14 ja 17 ning Rakveres 1. septembril kell 12.

6. septembril kell 12 toimub Tallinnas Kaarli kirikus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku usuteaduste instituudi õppeaasta alguse jumalateenistus, millele järgneb kell 14 aktus instituudis.

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja sõnul alustab sel õppeaastal Eesti kõrgkoolides riigieelarvelistel kohtadel õppimist vähemalt 7400 tudengit, neist 2570 rakenduskõrgkoolides. Täpne üliõpilaste arv selgub oktoobri keskel.